Novosti

Berlinski aerodrom danas zatvoren zbog štrajka, 300 letova odgođeno


Nezadovoljstvo radnika zbog plate dovelo je danas do otkazivanja svih putničkih letova sa berlinskog aerodroma. Naime, štrajk je organizovao sindikat Verdi, čime je glavni grad Njemačke prekinut od međunarodnog vazdušnog prometa.

Danas 300 polijetanja i slijetanja neće biti moguće, što će uticati na oko 35.000 putnika, navodi se u izjavi operatera aerodroma BER. Među najvećim vazdušnim prevoznicima aerodroma su stručnjaci za popuste “EasyJet Plc” i “Deutsche Lufthansa AG”. Portparol Lufthanse rekao je da vazduhoplovna kompanija nudi putnicima prebukirane letove u četvrtak ili alternativne željezničke linije.

Sindikat Verdi sazvao je štrajk upozorenja, navodeći kao razlog nezadovoljstvo prijedlozima koje je uprava aerodroma dala u tri kruga kolektivnih pregovora. Među glavnim zahtjevima je povećanje od 500 eura mjesečno za zaposlene u zemaljskim službama tokom perioda od 12 mjeseci, kao i veće bonuse za osoblje vazdušne sigurnosti koje radi vikendima i državnim praznicima, prenosi “Lux Times”.