U Austriji do kraja godine moguća ekonomska stabilizacija

U Austriji do kraja godine moguća ekonomska stabilizacija

Savez industrija Austrije saopštio je da je ta zemlja na putu da se oporavi od ekonomske krize koju su izazvali pandemija i rat u Ukrajini.

Proizvođačke cijene su premašile svoju gornju tačku preokreta, što ukazuje na postepeno smanjenje troškova, posebno za industriju, piše Euraktiv. Dodatni potencijal za oporavak se takođe očekuje u sektoru usluga, uglavnom u turizmu i rekreaciji, pošto su ograničenja povezana sa pandemijom, sada u velikoj mjeri ukinuta.

Generalni sekretar Federacije austrijskih industrija Kristof Nojmajer izjavio je da najnovija IV poslovna anketa pokazuje znake ekonomske stabilizacije.

“Dok se procjena trenutne poslovne situacije od strane kompanija i dalje pogoršava, recesiona dinamika u industriji trebalo bi da oslabi u narednih šest mjeseci”, rekao je on i objasnio da bi to učinilo vjerovatnijim povratak na ekspanzivni put od sredine 2023. godine.

Nojmajer kaže i da je osnovni zahtjev industrije prema političarima “da bez odlaganja ojačaju uslove za održivi rast u Austriji”, a posebno smanje troškove energije za domaću proizvodnju, jer su oni mnogo veći nego za sjevernoameričke i azijske konkurente.

Izvor: Nezavisne.com

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.