Novosti

Hrvatska: Brodogradilište Uljanik 1856 čeka prve kupce, početna cijena 27,65 miliona eura


Nakon dosta neslaganja, jučer je konačno objavljen javni poziv investicijskoj javnosti za kupovinu 54,77 posto udjela u Uljaniku 1856, po početnoj cijeni od 27,65 miliona eura.

U tekstu poziva na web-stranicama www.sudacka-mreza.hr i www. uljanik.hr, objavljena su samo pravila igre za prvu fazu prodaje koja se tiče samo postupka dubinskog snimanja brodogradilišta dok je sve ostalo vrlo nejasno. Drugim riječima, potencijalni ulagači u ovom trenutku ne barataju službenim orijentirom u kojem bi to roku, nakon odrađenog procesa due diligencea, bili pozvani da na stol stave i obvezujuću ponudu.

Prema onom što je jučer službeno objavljeno, stoji tek načelna odrednica da će svi investitori koji u roku dostave pisma namjere biti pozvani pismenim putem i na podnošenje obavezujućih ponuda.

Ući u postupak prodaje novog Uljanika bez transparentno i javno objavljenih pravila igre, kako prve, tako i druge faze tendera može se pokazati destimulirajuće za potencijalne investitore, a to nikako ne ide u prilog Uljanik brodogradilištu u stečaju kao prodavatelju, naročito bivšim radnicima, a potom i svima ostalima koji očekuju uspješnu prodaju i postizanje čim bolje cijene jer se iz toga namiruju njihova potraživanja.

Pravilima javnog konkursa utvrđeno je i da će obavezujuću ponudu morati potkrijepiti dokazom o svojoj solventnosti (BONPLUS), a morat će priložiti i vjerodostojan dokaz banke da raspolažu sredstvima za kupovinu Uljanika 1856.

Rok za podnošenje pisama namjere je 9. februar. U ovoj se fazi od potencijalnih kupaca ne traži ništa, osim najosnovnije identifikacije i uplaćene naknade za postupak due diligencea u iznosu od 1.327 eura. Sam postupak due diligencea, prema onom što je jučer objavljeno, trajat će od 10. februara do 2. marta. I to je sve s čime su potencijalni investitori u ovom trenutku službeno upoznati.

Izvor: seebiz.eu