Novosti

Republika Srpska: Za gradnju bolnice u Trebinju izabrana najskuplja ponuda, moguće krivične prijave


Ministarstvo zdravlja Republike Srpske potpisaće sa konzorcijumom koji predvodi preduzeće “Herc gradnja” iz Bileće ugovor o izgradnji bolnice u Trebinju vrijedan 128,4 miliona maraka. Za izvođenje radova pristigle su tri ponude, a vlast je odabrala onu najskuplju. 

Podsjećamo, riječ je o ponudi koja je za 13,5 miliona maraka veća od one koju je dala banjalučka “Aragosta” Veljke Jarića, i osam miliona viša od ponude kineskog “Šandonga”.

“Aragosta” jer preko Kancelarije za razmatranje žalbi pokušala da obori ovaj tender, ali u tome nisu uspjeli, pa je Vlada Srpske dala saglasnost resornom ministarstvu da ide u potpisivanje ugovora.

Kako su danas saopštili, novac za gradnju biće obezbijeđen iz budžeta, a plaćanje će se vršiti u 48 jednakih mjesečnih rata.

Vlada je Republičku direkciju za obnovu i izgradnju zadužila da vrši stručno-tehnički nadzor na izvođenju radova. Ukupna bruto površina bolničkog kompleksa je 17.826 metara kvadratnih.

Bolnički objekat imaće 223 kreveta i obuhvataće odjeljenja onkologije, pulmologije, infektivno odjeljenje, odjeljenje psihijatrije, neurologije, interno odjeljenje, odjeljenje nefrologije, porođajno odjeljenje i ginekologiju. Pored njih biće i odjeljenja hirurgije i urologije, odjeljenje ORL i oftalmologije, urgentni blok sa sobom za opservaciju, te dnevna bolnica.

Izgradnja nove bolnice u Trebinju planirana je u naselju Pridvorci, na površini od oko 17.000 metara kvadratnih. Kompanija “Aragosta” optužila je resorno ministarstvo da je proces bio netransparentan te da je kršenjem zakona narušena konkurencija, a nisu isključili ni mogućnost krivičnih prijava.

Izvor: Capital.ba; Foto: Agencije