Tema u fokusu

Zavidovići – mali grad sa najvećim prirodnim fenomenom


Zavidovići su relativno mlad grad u slivu rijeka Bosne, Krivaje i Gostović koji se prvi put spominje 1565. godine kao selo.

Najveća turistička atrakcija Zavidovića su misteriozne kamene kugle pronađene na 11 lokaliteta u okolini grada: naselje Mramorje, zatim Davulije, uzvišenje iznad naselja Grab i naselje Beše, gdje se nalaze najočuvaniji kameni stećci.

Kao najveće nalazište u Evropi, s više od 20 kugli, izdvaja se selo Grab-Mećevići, dok se u mjestu Podubravlje nalazi jedna, ali najmasivnija kamena kugla na svijetu. Vjeruje se da prilikom dodira kugle dolazi do mijenjanja energetskog polja i kugle i čovjeka, koje postaje svjetlije i veće te se širi ljudska aura. O tome otkud one tu više je teorija, no svi su saglasni da se radi o zanimljivom prirodnom fenomenu.

Spomenik prirode Tajan

Zavidovićima pripada i Spomenik prirode Tajan kojeg krase brojni planinski vrhovi, rijeke, jezero, dugački podzemni tokovi, kanjoni, vodopadi, pećine, jame, veliko kraško vrelo, arheološka nalazišta i mnoge životinjske vrste.

Tajan je veoma popularna turistička atrakcija koju turisti rado posjećuju. Najpopularniji dio je kanjon Mašica dubok 350 metara u kojem se može roniti i kupati, a koji je i bogat pećinama u kojima medvjedi spavaju zimski san i koje krasi neprocjenjiv pećinski nakit. Kada se kanjon napuni kišnicom, formira se potok Suhodol.

Pregradom potoka nastalo je očaravajuće jezero Mašica koje je poribljeno autohtonom potočnom pastrmkom, a u kojem se ljeti može i kupati. 

Na rijeci Gostović, također u dijelu Spomenika prirode Tajan, nalaze se dva prelijepa vodopada koja su izazov ekstremnim kajakašima, dok je za ljubitelje raftinga tu Krivaja. Vidjet ćete i najduži kao i najdublji speleološki objekat na području parka – „Ponor kod brvnare – jama Atom”.

Osim što imaju vidjeti nestvarne prirodne ljepote, posjetitelji u ovom spomeniku prirode mogu uživati u adrenalinskim sportovima, kao što su rafting i XC cross trke, kao i u planinarenju i brdskom biciklizmu. Tajan će vam još ponuditi i uređene sportske terene, dječija igrališta te staze za šetnju. 

Kamenica je popularno izletište udaljeno 15 km od Zavidovića koje se nalazi na rijeci Gostović. Na izletištu se nalaze sportski tereni, mountain bike staza, planinarske staze i pećine, a postoji mogućnost i za rekreativne aktivnosti kao što su alpinizam, lov, kupanje u rijeci ili ribolov. Također, posjetitelji mogu se iznajmiti bungalove i vikendice ili uživati u ugodnom ambijentu i ukusnoj hrani restorana „Kamenica“.

Piše: S.V.