Novosti

Pivovarna Laško Union postala većinski vlasnik Davidovog hrama, vodećeg distributera pića u Sloveniji


Pivovarna Laško Union postala je većinski vlasnik slovenačke kompanije Davidov hram, koja je jedna od vodećih distributera pića u Sloveniji.

“Ove dvije kompanije već su blisko sarađivale u segmentu hotela, restorana i cateringa (HoReCa) tako da je i logičan slijed da postanu strateški partneri na tom području”, ističu u pivarskoj kompaniji u vlasništvu nizozemskog Heinekena.

Ovim iskorakom dvije kompanije sklapaju strateško partnerstvo koje će Pivovarni Laško Union omogućiti unapređenje poslovanja na distribucijskom tržištu u HoReCa sektoru, te kupcima u ovom kanalu pružiti bolju uslugu, napisali su iz Pivovare Laško, dodajući kako Davidov hram ostaje neovisna kompanija.

Kako navode iz Pivovarne Laško Union, tri su glavna motiva za strateško partnerstvo – poboljšanje nivoa usluge u distribuciji pića u HoReCa sektoru, povećanje troškovne učinkovitosti transportne i distribucijske mreže te pojednostavljenje i digitalizacija procesa.

Prema riječima predsjednika Uprave Zooullisa Mine, odjel prodaje pivovare moći će se više fokusirati na razvoj brendova i kategorija pića za prodajna mjesta u HoReCa kanalu.

Nakon završetka preuzimanja, skupština Davidova hrama u ponedjeljak je imenovala novu upravu kompanije. Operativni direktor biće Miha Šebenik, dosadašnji voditelj razvoja poslovanja laške pivovare.

Kupoprodajnu cijenu akviziter i preuzeta kompanija nisu objavili, no pivovara je morala poduzeti nekoliko korektivnih mjera kako bi tijelo za zaštitu tržišnog nadmetanja dobilo zeleno svjetlo za provedbu transakcije, kako posao ne bi smanjio konkurenciju i na HoReCa tržištu.

Izvor: seebiz.eu