Novosti

Sutra počinje izgradnja gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske


Početak izgradnje gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske počinje u srijedu, a radove će svečano otvoriti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Bugarske Rumen Radev. 

Gradit će se na bugarskoj teritoriji, a ukupna vrijednost gasnog interkonektora Niš – Dimitrovgrad – Bugarska, prema procjeni Evropske investicione banke, iznosi 85,5 miliona eura, od kojih EIB u vidu kredita obezbjeđuje 25 miliona eura, 49,6 miliona je bespovratno sufinansiranje EU iz IPA fondova, dok će se ostatak troškova pokrivati iz budžeta Srbije i sopstvenih sredstava Srbijagasa, navedeno je u saopštenju press službe bugarskog predsjednika.

Međusistemska gasna veza “Bugarska – Srbija” (IBS) u Srbiji biće dužine 109 kilometara, a ukupna dužina dvosmjernog gasovoda kroz obje države je 170 kilometara, od Novog Iskara u blizini Sofije do Niša, dodaje se u saopštenju koje su prenijele Novinite. Sporazum o izgradnji gasovoda Niš – Dimitrovgrad potpisan je još 2010. godine.

Gasovod je kapaciteta 1,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje i predstavlja projekat od zajedničkog interesa za Evropsku uniju.

Gasna interkonekcija između Srbije i Bugarske biće spremna za operativni rad sredinom 2023. godine.