Tema u fokusu

Zenica – grad od čelika


Prije šest stotina godina u kotlini rijeke Bosne smjestio se grad Zenica, grad kojeg danas zovemo čeličnim.

Više od stotinu godina simbol Zenice je Željezara koja je izgradila i othranila grad. Izgrađena je 1892. godine za vrijeme Austro-Ugarske zbog željezničke pruge koja prolazi kroz Zenicu, kao i zbog značajnih količina uglja kojima je bogat ovaj kraj. Nakon Drugog svjetskog rata proizvodnja u Željezari je procvjetala, a grad se gradio u duhu socijalizma čiji pečat na arhitekturi danas privlači posjetioce širom svijeta.

Zaboravljeni Jerusalem

Zbog toga što ima bogomolje četiri najveće religije koje stoljećima svjedoče multikulturalnosti Zenice, grad zovu i „zaboravljenim Jerusalemom“. Jednom šetnjom kroz Zenicu možete obići Sultan-Ahmedovu ili Čaršijsku džamiju, pravoslavnu Crkvu Rođenja Presvete Bogorodice, katoličku Crkvu sv. Ilije Proroka i jevrejsku Sinagogu.

U Zenici i njenoj okolini se mogu vidjeti i drugi historijski spomenici poput rimskih grobova u Janjićima, hiže dide bosanskih krstjana sa stećcima u Puhovcu i Pojskama, ali i brojni drugi.

Stoljećima na ulazu u Zenici stoji srednjovjekovna tvrđava Vranduk koju nazivaju još i „vratima Bosne“. Grad izgrađen na strmoj stijeni iznad klisure rijeke Bosne je izvorno bio namijenjen za čuvanje velikana, prvo banova pa poslije i kraljeva. Na Vranduku danas možete vidjeti dvije muzejske postavke, okušati se u gađanju lukom i strijelom te posjetiti džamiju sultana Fatiha i probati čuvenu potkrižu.

Smetovi

Na 1.024 metra nadmorske visine nalazi se jedno od najpoznatijih izletišta Zenice – Turistički centar Smetovi na kojem se često organiziraju škole skijanja, paraglajdinga, jahanja i brdskog biciklizma. Na Smetovima možete vidjeti i mini farmu sa 400 životinja, a do njih osim automobilom možete doći i markiranom planinskom stazom iz grada. Zeničani vole odlaziti i na Bistričak, izletište 25 kilometara udaljeno od grada, gdje se na uređenom prostoru uživa uz cvrkut ptica, žubor rijeke, šumu i šetnju.

Kamberovića polje

U srcu Zenice nalazi se oaza zelenila i prirode, jedan od simbola grada i omiljeno šetalište Zeničana – Kamberovića polje. Na njemu se nalaze i brojni sportski tereni poput atletskog stadiona, terena za tenis, odbojku, košarku i fudbal. U blizini je i moderni tržni centar, kao i stadion Bilino polje na kojem igra nekadašnji fudbalski gigant FK Čelik i koji koristi i bh. fudbalska reprezentacija.

U okolini Zenice možete planinariti kraljevskim stazama planinom Tvrtkovac koja je bila važno strateško uporište za vrijeme vladavine bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića, po kojem je planina navodno dobila i ime. Na Tvrtkovcu se nalazi i eko park Postojan.

Piše: S.V.