Novosti

Nevesinje: Kompanija “ETMAX” dobila koncesiju za gradnju solarnog parka vrijednog 880 miliona KM


Koncesiju za gradnju i korištenje solarnog parka “Nevesinje” Vlada Republike Srbije dodijelila je kompaniji “ETMAX”. Projekat je vrijedan 880 miliona maraka, a koncesija se dodjeljuje na period od 50 godina.

 

Naime, radi se o koncesiji i projektu koji je trenutno jedan od najvećih ovog tipa na području  Evrope. Direktor “ETMAX”-a Siniša Maksimović ističe da se značaj ovog projekta ogleda posebno u tome, što će domaća kompanija, koja je već lider u oblasti projektovanja i izgradnje solarnih elektrana, dobiti priliku da značajno ubrza razvoj cjelokupnog sektora OIE kod nas, te da dugoročno unaprijedi proizvodne kapacitete ove grane industrije.

Inače, Vlada Republike Srpske obavezala je “ETMAX”, da po osnovu jednokratne koncesione naknade uplati oko sedam miliona maraka. Takođe, za svaki kilovat električne energije sa ovih postrojenja Srpska će dobiti 0,0055 KM.

U opštini Nevesinje poručuju kako investitor od njih može očekivati svu moguću podršku. “Opština će imati korist od taksi i koncesionih naknada, a prema našim informacijama zaposliće se i značajan  broj ljudi, koji će raditi na izgradnji i montaži elektrana. Takođe, iz kompanije ETMAX-a, su istaknuli da planiraju da tokom 2023. godine u Nevesinju, osnuju pogon za proizvodnju dijela opreme za elektrane, a koja će proizvoditi komponente i za potrebe izgradnje solarnog parka, te da će se na ovaj način otvoriti 100 novih radnih mjesta, na području opštine. Za nas je to značajan razvojni iskorak”, kazao je načelnik Nevesinja Milenko Avdalović.

Izvor: capital.ba