Novosti

Banjalučka kriptoberza prva je i jedina ovlaštena za trgovanje virtuelnim valutama


Banjalučka kriptoberza “Balkan Crypto Exchange” (BCX) prva se upisala u evidenciju pružalaca usluga povezanih sa virtuelnim valutama (kriptovalutama) kod Komisije za papire od vrijednosti Republike Srpske.

 

Time je postala prva, ali i jedina na listi upisanih pružalaca usluga i dobila uvjerenje da ispunjava sve uslove za rad propisane zakonom o sprečavanju pranja novca.

U BCX-u ističu kako je njihov cilj da svojim korisnicima pruže sigurno trgovanje i razmjenu virtuelnim valutama na platformi, te da je upis u ovu evidenciju još jedna potvrda provjerenog poslovanja u skladu sa zakonima i pravilima nove i perspektivne oblasti na našim prostorima.

Svako ko namjerava se bavim ovim poslom, obavezan je u roku od 30 dana od osnivanja da dostavi obavještenje o pružanju usluga u KHOV, skupa sa opisom mjera unutrašnje kontrole radi sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, te podnese zahtjev za upis u evidenciju pružalaca usluga povezanih sa virtuelnim valutama (Obrazac: EPU-VV) sa propisanim prilozima.

Radi se o fizičkim ili pravnim licima organizovanim kao privredna društva ili samostalni preduzetnici koji čuvaju i upravljaju virtuelne valute za treća lica, organizuju platforme za trgovanje, razmjenjuju ih valutu koja je zakonsko sredstvo plaćanja ili za drugi digitalni novac, prenose ih ili nude u prodaju.

Izvor: capital.ba