Novosti

Poznati proizvođač kućanskih aparata zatvorio je fabriku, 650 ljudi je ostalo bez posla


Švedski proizvođač kućanskih aparata Electrolux odlučio je da početkom 2024. godine obustavi proizvodnju u svojoj fabrici u Nyiregyhazi u Mađarskoj zbog očekivane slabije potražnje u periodu visoke inflacije i povišenih kamata.

Fabrika u Nyíregyházi proizvodi frižidere i zapošljava oko 650 radnika.

Kompanija je saopštila da će, zbog gašenja proizvodnje u Mađarskoj, u prvom kvartalu knjižiti troškove restrukturiranja od oko 550 miliona švedskih kruna (48,5 miliona evra).
Istaknuli su da ove godine očekuju manji obim prodaje zbog slabijeg raspoloženja potrošača, dodajući da možda neće moći u potpunosti prenijeti veće troškove energije i rada na kupce.

Prema njihovoj procjeni, tražnja bi ove godine trebalo da oslabi u Evropi, Sjevernoj i Latinskoj Americi, dok bi u azijsko-pacifičkom regionu, na Bliskom istoku i u Africi trebalo da bude stabilna.

“Očekujemo da će visoka inflacija i kamatne stope negativno uticati na raspoloženje potrošača 2023. godine, ali uz regionalne razlike”, rekao je izvršni direktor Jonas Samuelson.

“Biće nam teško u potpunosti nadoknaditi očekivani negativni uticaj vanjskih faktora tokom 2023. na cijene u cijeloj grupi“, rekao je Samuelson.

Electrolux je 11. januara upozorio da zbog kontinuiranih visokih troškova i slabe potražnje, posebno u Sjevernoj Americi, očekuje operativni gubitak u četvrtom tromjesečju od oko dvije milijarde kruna i pad organskog prihoda za osam posto.

U četvrtak su objavili da su u posljednja tri mjeseca prošle godine poslovali s operativnim gubitkom od 1,96 milijardi kruna (190,3 miliona dolara), navodeći troškove restrukturiranja od 1,5 milijardi kruna.

U istom periodu 2021. godine zabilježili su operativni profit od 882 miliona kruna.

Izvor: hina.hr