Novosti

Škoda Enyaq RS iV postavila dva svjetska rekorda u u drift-u na ledu


Škoda je postavila dva zvanična svjetska rekorda u drift-u sa Enyaq RS iV SUV-om, drugim potpuno električnim sportskim modelom marke.

Rekordi za “Najduži kontinuirani drift vozila na ledu” i “Najduži kontinuirani drift vozila na ledu (električni automobil)” su potvrđeni od strane GUINNESS WORLD RECORDS. Postavio ih je automobilistički novinar Richard Meaden na kružnoj stazi dužine 188.496 m na zaleđenom jezeru Stortjärnen u blizini Östersunda, u Švedskoj, u četvrtak, 19. januara 2023.

Prvi rekord koji je Škoda oborila na jezeru Stortjärnen bio je najduži neprekidni drift vozila na ledu. Vozeći nedavno lansirani SUV Škoda Enyaq RS iV, Richard Meaden je postavio novi zvanično potvrđeni rekord držeći automobil u kontrolisanom driftu više od 15 minuta i prešao 7.351 km. Meadenov drift nadmašio je prethodni rekord od 6.231 km, postavljen u Kini 2022. godine. Oborivši prvi rekord, Meaden i Škoda Enyaq RS iV SUV postavili su istovremeno i drugi rekord za “Najduži kontinuirani drift vozila na ledu (električni automobil)”.

https://www.youtube.com/watch?v=yxkSVdcuL5M&t=1s

Uz prisustvo sudije GUINNESS WORLD RECORDS i međunarodnog drifting suca Davida Kalasa kao svjedoka, Škoda je postavila rekord četvrtog dana nakon brojnih treninga s različitim kombinacijama guma. Kako bi se postigao savršen drift, ukupno je uloženo 18 sati drifta tokom punih pet dana na temperaturama ispod nule.

Enyaq RS iV SUV se izdržao u zahtjevnim uslovima i 39 puta je obišao drift krug tokom 15 minuta i 58 sekundi svoje rekordne vožnje. Postigao je najveću brzinu od 48,69 km/h i kretao se brzinom od 31,64 km/h u najsporijoj tački.

Postavljanje dva nova naslova GUINNESS SVJETSKIH REKORDA vraća Škodu, novog rekordera Richarda Meadena i natpisnu pločicu RS u knjige rekorda.