Novosti

Vlada FBiH: Zabrana izvoza drvnih sortimenata produžava se do kraja maja


Vlada FBiH dala je saglasnost na Prijedlog odluke Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih sortimenata koja će biti pravosnažna do kraja maja ove godine.

“Ovom odlukom, čija primjena je predložena do 31. maja 2023. godine, privremeno se zabranjuje izvoz određenih šumskih drvnih sortimenata s ciljem osiguravanja neophodnih količina za prerađivačku industriju i otklanjanja prijetnje od ozbiljne ili nepopravljive štete za šume u Bosni i Hercegovini”, navode iz Vlade FBiH.

Privremena zabrana odnosi se na izvoz šumskih drvnih sortimenata svrstanih u jedanaest tarifnih oznaka, a koje uključuju neobrađeno drvo. U obrazloženju novopredložene odluke navedeno je da BiH ima razvijenu drvoprerađivačku industriju koja zapošljava veliki broj radnika, a čiji opstanak zavisi od urednog snabdijevanja određenih drvnih sortimenta.

“Stoga, šumski drvni sortimenti predstavljaju esencijalnu i stratešku robu za BiH. Pri tome je posebno bitno da bude osigurano ekološki i ekonomski održivo upravljanje šumskim resursima”, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Izvor: nezavisne.com