Tema u fokusu

Azema Neimarlija: Da biste uspjeli, biznis morate voljeti i živjeti, to je ključ našeg uspjeha


Lider u proizvodnji kartona i kartonske ambalaže u BiH, kompanija Neimax d.o.o. Visoko koja uspješno posluje već 31 godinu i u 2023. godini očekuje rekordne rezultate poslovanja. Zahvaljujući instaliranju nove opreme, dobili su brojne poslove, te podigli stepen pouzdanosti na najveći nivo u proizvodnji kartona i kartonske ambalaže u regionu i šire.

Prema riječima Azeme Neimarlija, direktorice Neimax d.o.o. Visoko, za njih je 2022. godina bila izuzetno uspješna. „Mogu se pohvaliti da je Neimax u 2022.godini ostvario zavidan poslovni rast u odnosu na 2021. Gotovo 50% prihoda kompanije odnosi se na izvoz. Imajući u vidu do sada ostvarene rezultate i dogovorene poslove, očekujemo da će 2023. biti još jedna rekordna godina za našu kompaniju“, kaže Neimarlija.

Jeste li uspjeli ostvariti sve ciljeve koje ste kao menadžer zacrtali?

Sve zacrtane ciljeve sa 2022. godinom sam ostvarila. Uspjela sam prije svega održati kompaniju stabilnom 31 godinu i dovest je na nivo lidera u proizvodnji kartona i kartonske ambalaže. Sve ovo ne bi bilo moguće bez moje porodice, koja je dio menadžmenta, a također i bez naših radnika, koji su zajedno sa nama učestvovali u ostvarenju zadatih ciljeva.

Više od tri decenije ste na čelu kompanije Neimax. Šta prema Vašem mišljenju čini dobrog menadžera?

Ako uzmemo u obzir uslove u kojim poslujemo, mogu s pravom reći da biti uspješan i dobar menadžer nije nimalo lako i jednostavno. Činjenica je da Neimax doo Visoko uspješno posluje 31 godinu i da je od male porodične kompanije izrasla u lidera proizvodnje kartona i kartonske ambalaže. Svake godine bilježimo rekordne rezultate i konstantan rast u svakom pogledu. Danas smo pouzdana, društveno-odgovorna kompanija, koja konstantno ulaže u unapređenje i automatizaciju proizvodnih procesa i edukaciju kadrova. Danas imamo 25% radnika sa visokostručnim obrazovanjem. Oko 50% radnika duže je od deset godina u kompaniji, a prosjek godina starosti radnika je 30 godina. Sve ovo govori u prilog tome da imamo stručan tim na čijem je čelu uspješan i dobar direktor, koji ima jasnu viziju i zacrtan cilj i put kojim ide. Dobar menadžer, prije svega, treba biti dobar radnik, kako bi i druge potaknuo na rad. Treba da bude pozitivan, pravedan, hrabar i mora imati osjećaj za donošenje konkretnih odluka. Također, treba biti samouvjeren, ali i imati povjerenje i poštovanje prema timu kojim rukovodi. Samo sa stručnim timom i kvalitetnom radnom snagom možete ostvariti zacrtane ciljeve i napraviti sve što kupac želi.

Koji faktori su presudni za uspješno poslovanje i kakva je Vaša poslovna strategija?

Konstantno radimo na edukaciji i unaprjeđenju kadrovskih kapaciteta, boljoj organizaciji, modernizaciji proizvodnje, proširenju proizvodnih kapaciteta, brzini, pouzdanosti, kvalitetu, kao i ispunjavanju zahtjeva kupaca koji su nam na prvom mjestu. Ključni faktori presudni za uspjeh naše kompanije su: pouzdanost, fleksibilnost, profesionalnost, brzina, kratak rok isporuke, kvalitet, dostupnost, podređenost kupcu na prvom mjestu, zadovoljni radnici i prevashodno naše znanje i iskustvo. Uvijek se trudimo da ispunimo zahtjeve naših kupaca i isporučimo više nego što očekuju.

Kakvi su bili Vaši počeci u biznisu i s kojim problemima se danas suočavate?

Svaki početak je težak, ali mi smo bili istrajni. Nikad nismo odustajali i uvijek smo imali jasan cilj. Svaka investicija donosila je svoje probleme i izazove. Sa problemima smo se suočavali na način da smo iste pretvorili u izazove i šanse i tad je sve bilo lakše i jednostavnije. Ono što sam u svojoj 31 godini iskustva naučila jeste da nema nerješivih problema, sa istim se treba suočiti i tad je sve ostvarivo. Problemi nas, u svakom slučaju, čine živim i svaki dan jačaju.

Da bi u biznisu uspjeli, biznis morate voljeti i živjeti. Istina?

Tako je. Mnogo volim biznis, volim da stvaram, zapošljavam.Volim da gledam naprijed, tamo gdje bih željela biti. Jednako tako volim da se osvrnem nazad i vidim taj napredak, razvoj i rezultat koji je nastao. Ta ljepota stvaranja i sama činjenica da sam dio toga, uvijek me ispunjavala i vodila naprijed. To je jedan poseban i divan osjećaj.  Zanimljive stvari su se događale uglavnom pri novim investicijama. Koliko god dobro planirali, uvijek nas dočeka nešto nepredviđeno. U situacijama kada smo se suočavali sa naizgled nerješivim problemom i kada smo bili preumorni, nismo posustali nego smo i tad gledali pozitivno. U tim situacijama smo se držali čvrsto sa puno razumijevanja i poštovanja jedni prema drugima. Zato kažem da je ključ uspjeha dobar tim i porodica, na koje se uvijek možete osloniti i krenuti naprijed. Mi smo to uvijek imali, zahvaljujući njegovanju dobrih međuljudskih odnosa, konstantnom ulaganju u ljude i edukaciji istih.

Koje  najvažnije projekte ste realizovali dosad ili namjeravate realizovati u 2023.?

Svi realizovani projekti imali su za cilj: fleksibilnost, pouzdanost, kvalitet kakav traže domaći kupci, a takođe i proizvođaći iz EU. Instaliranjem nove opreme u našoj fabrici postigli smo zadani cilj, a samim tim dobili dosta novih poslova i podigli pouzdanost Neimax-a na najveći nivo u proizvodnji kartona i kartonske ambalaže u BiH i široj regiji.

Kakvi su planovi i očekivanja menadžmenta Neimax za 2023. i dalje?

Naša dosadašnja ulaganja stvorila su pretpostavke za ozbiljan rast u narednom periodu. U 2023. godini očekujemo poslovni rast i još jednu rekordnu godinu za Neimax. Kako je u prethodnom periodu jedan od prioriteta, između ostalog, bio ulaganje u ljude i stvaranje stručnog tima, sigurni smo da će naš tim uspješno odgovoriti zadatku. Ono na čemu je uvijek bio akcenat, a bit će i ubuduće jeste poboljšanje kvaliteta proizvoda i procesa i naša pouzdanost u konačnici. Krajnji cilj je zadovoljan kupac i sve treba biti tome podređeno. I bez obzira na vrijeme u kojem poslujemo i stalnu neizvjesnost, ako imamo u vidu činjenicu da smo se uvijek hrabro suočavali sa problemima i probleme pretvarali u šansu, Neimax je spreman krenuti u nove izazove u 2023. i zadržati lidersku poziciju u proizvodnji kartona i kartonske ambalaže u regionu i šire.

Razgovarala: Irena Vasić-Dobrić