Naslovnica Dešavanja Beč: Više od 3.000 srednjoškolaca dobilo „finansijske dozvole“ za odgovorno upravljanje novcem

Beč: Više od 3.000 srednjoškolaca dobilo „finansijske dozvole“ za odgovorno upravljanje novcem

U austrijskoj prijestolnici je u 2020. godini pokrenut kurs za srednje škole, u okviru kojeg se učenici osposobljavaju za pravilno upravljanje prvim zarađenim novcem. Interes za ovaj kurs je veliki posebno zbog globalne inflacije.

Certifikat za položeni kurs, odnosno „finansijska dozvola“ kako je zove inicijator projekta Bečko savjetovalište za dužnike „Schuldnerberatung Wien“, omogućava mladim ljudima da kritički posmatraju pitanja vezana za novac, kao što su na primjer potencijalne opasnosti i rizici novčanih transakcija koji se kriju između redova.

Pravilno rukovanje novcem se može naučiti i ta vještina je danas efikasna zaštita od siromaštva te kao takva od suštinskog značaja, smatraju u bečkom savjetovalištu.

Mladi ljudi veoma lako upadaju u dužničku zamku. Akcije pod motom „Kupite sada, platite kasnije“, plaćanje na rate ili online kupovina mame na potrošnju. Mnogi potrošači tada gube pregled nad svojim izdacima.

Finansijska pismenost podržava mlade ljude da vode samostalan život sa manje novčanih briga i većom sposobnošću donošenja odluka. Do sada je ovaj kurs uspješno završilo 3.300 učenika. U pet modula od po dvije nastavne jedinice, djelimično i putem online nastave, usvojili su osnovno znanje o transakcijskim računima, oblicima finansiranja, osiguranjima, dugovima, ponašanju potrošača i strategijama oglašavanja.

Foto: Schuldnerhilfe OÖ