Novosti

British Gas uz sudski nalog prekida sa ugradnjom brojila “na pretplatu”, najavljena istraga u energetskom sektoru


British Gas odlučio je do kraja zime obustaviti praksu ugradnje brojila „na pretplatu“ uz sudski nalog, nakon vala kritika da se ta praksa koristi protiv najugroženijih kategorija građana, javlja Reuters.

Britanski regulator za energiju Ofgem najavio je prošle sedmice istragu u energetskom sektoru zbog naglog rasta broja domaćinstava s brojilima „na pretplatu“ koja im ograničavaju potrošnju. Nakon što potroše količinu na koju su se „pretplatili“, građani ostaju bez energije sve dok ponovo ne uplate određeni iznos.

Vlada je upozorila dobavljače da bi trebali prestati prisiljavati građane na ugradnju takvih brojila, a regulator im je poručio da će poduzeti mjere ne budu li vodili brigu o ugroženim domaćinstvima

Uz sudski nalog koji je British Gas pribavljao izvođači radova bili su ovlašteni ući u domove kupaca koji kasne s plaćanjem računa i ugraditi im brojila „na pretplatu”.

Dio potrošača kojima su ugrađena brojila „na pretplatu“ spada u ranjive kategorije građana, piše The Times, navodeći primjere majke s jednomjesečnom bebom, žene s psihičkim problemima i majke kćeri s invaliditetom.

Britanski ministar ekonomije Grant Shapps rekao je da je „užasnut” tom praksom, poručivši da će se vlada sastati s matičnom kompanijom British Gasa Centricom kako bi utvrdili uzrok „urušavanja sistema”.

Izvor: Agencije