Naslovnica Dešavanja Hercegovina neistražena destinacija koja ostavlja bez daha

Hercegovina neistražena destinacija koja ostavlja bez daha

Nešto više od tri mjeseca nakon završetka prvog pilot programa za digitalne nomade u Bosni i Hercegovini sudionici programa kroz svoje kanale i dalje promoviraju ljepote i sadržaj koji ima Hercegovina. Riječ je o projektu “RECOOPER” koji je sufinansiran sredstvima Europske unije i vlade SR Njemačke.

Hercegovina: Snažan dojam na digitalne nomade

Pet digitalnih nomada iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Ujedinjenog Kraljevstva (UK), Švedske, Poljske i Nizozemske tokom mjesec imalo je priliku upoznati Mostar i okolicu. Prošli su kroz sve segmente turističkog, društvenog, rekreativnog i umjetničkog života, saopćeno je iz Tehnološkog parka Intera, prenosi FENA.

Koristili su usluge 20 turističkih operatera koji su u periodu, koji je prethodio programu, kroz navedeni projekt jačali kapacitete u različitim sferama poslovanja. Poseban naglasak bio je na prilagodbu usluga potrebama digitalnih nomada. Da je na njih ovaj program ostavio snažan dojam govori i činjenica da i danas, tri mjeseca nakon što su napustili tlo BiH, sudionici programa kroz svoje kanale promoviraju ljepote i sadržaje Hercegovine, regije na jugu države. Jedan od njih, digitalni nomad porijekom iz SAD s trenutnom adresom u Španiji Tim Marting svoje je dojmove sažeo u tekstu za blog firmu Citizen Remote.

Nakon mjesec provedenih u Mostaru, Marting je Hercegovinu smjestio na svoju listu najpoželjnijih lokacija u Evropi. Ističe pristupačnost cijena, gastronomiju i avanturizam kao neke od najznačajnijih prednosti. Zanesenost kuhinjom i vinom pretočio je u usporedbu s najslavnijim gastronomskim regijama svijeta. Opcije za outdoor aktivnosti entuzijastično je predstavio svim ovisnicima o adrenalinu.

Dotaknuo se i zajednice ističući Tehnološki park Intera i IT poduzeća kao idealna mjesta za ostvarivanje kontakata. Istakao je i mogućnost korištenja njihovih resursa u svakodnevnom radu digitalnih nomada.

Svoj osvrt na boravak u Hercegovini vlastitim blogom dala je i Sanne Wesselman iz Nizozemske. Ona već godinama živi ovim stilom života u različitim dijelovima svijeta.

Mostar: Prekrasan grad s gostoljubivim ljudima

Svoju definiciju Mostara dala je komentirajući ga kao prekrasan, maleni grad s predivnim povijesnim centrom, gostoljubivim ljudima. Istakla je i lagan pristupom prirodi i širokom spektru mogućnosti za outdoor aktivnosti. I ona se dotaknula pristupačnih cijena. Preporučujue ovu regiju svima koji su u potrazi za neistraženom destinacijom koja ostavlja bez daha zahvaljujući svojoj prirodi, povijesti i predivnim ljudima. Informacije o svim ovim segmentima života u BiH, koje su iskusili digitalni nomadi, moguće je pronaći i na web platformi “www.digitalnomadsherzegovina.com”.

Platforma je razvijena kroz isti projekt. Cilj olakšati digitalnim nomadima upoznavanje stila života, turističke ponude, gastronomije, outdoor aktivnosti i drugih ponuda ove regije. Projekt “RECOOPER” zajednički implementiraju Privredna komora Federacije BiH i Tehnološki park Intera. RECOOPER je dio šireg projekta “EU4BusinessRecovery”. Kroz ovaj projekt EU pruža podršku BiH u ublažavanju ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa.

Projekt “EU4BusinessRecovery” vrijedan je 13,7 miliona eura. Zajednički ga finansiraju Evropska unija (13 miliuna eura) i Savezna Republika Njemačka (700.000 eura). Provode ga GIZ, ILO i UNDP.