Novosti

Rusi masovno kupuju zlato, prošle godine prodato više od 33 tone zlatnih poluga


Smanjenje poreza na plemenite metale potaknulo je ljude da kupuju zlato i od njega prave zalihe, saopštilo je danas rusko ministarstvo finansija.

Prošlog marta Moskva je ukinula PDV od 20 odsto na fizičku trgovinu zlatom za pojedince, kako bi ih odvukla od američkog dolara kao stabilne valute za zalihe, a takođe je pojedince oslobodila od PDV-a dobijenog prodajom zlatnih poluga, što je dodatno povećalo potražnju za zlatom, prenosi Reuters.

Rusi su tokom prethodne godine kupili preko 50 tona zlatnih poluga, 10 puta više nego godinu ranije, a najtraženije su bile šipke težine jednog kilograma. VTB banka, sa većinskim državnim vlasništvom, saopštila je da je prodala 33,8 tona zlatnih poluga prošle godine, kao i da njeni klijenti posjeduju zlata u vrijednosti od 50 milijardi rubalja.

”Zlato je prošle godine bilo odlično zaštitno finansijsko rešenje. Kupci su prebacivali sredstva u zlato, kako bi diversifikovali svoju imovinu i na duže staze ostvarili profit”, rekao je Jevgenij Beresnjev iz VTB banke.

Izvor: nezaisne.com