Novosti

FIPA: Strane investicije u BiH u ozbiljnom padu, skoro 30 odsto u odnosu na prošlu godinu


Direktne strane investicije u BiH periodu od januara do septembra prošle godine iznosile su 840,8 miliona KM i u odnosu na isti period prethodne godine to predstavlja pad od čak 26,6 odsto, navodi se u prijedlogu izvještaja o radu Agencije za promociju stranih investicija BiH (FIPA) za 2022. godinu.

U izvještaju koji je potpisala direktorica FIPA Milica Marković kao razlozi za ozbiljan pad direktnih stranih investicija navode se globalna ekonomska kretanja, visoka stopa inflacije i skok cijena energenata. Marković ističe kako BiH ni na koji način nije mogla da utiče na globalna ekonomska kretanja zbog kojih su smanjene direktne strane investicije.

I dok strane investicije bilježe ozbiljan pad, FIPA se pohvalila aktivnostima na Facebooku, te tako  navodi da je u prošloj godini na ovoj popularnoj društvenoj mreži pripremljeno i objavljeno ukupno 114 oglasa. „Organizovano je i održano 70  sastanaka i ostvareno 130 različitih oblika poslovne korespondencije s predstavnicima opština, kantona, privrednih udruženja, komora, institucija i privrednika, predlagača projekata i lokacija. Informacije o tim aktivnostima postavljene su i na Fejsbuk stranicu, što su investitori pozdravili i tokom sastanaka istaknuli da im je uveliko bilo od koristi“, rekla jeMarkovićeva za portal Capital.

Ona ističe da je kao rezultat svih tih aktivnosti FIPA baza u 2022. godini obogaćena sa 27 novih investicijska projekata (iz sektora turizma, poljoprivrede, nekretnina, metalnog, drvnoga i ostalih sektora) i 58 novih investicijskih lokacija (poslovne zone, poslovni objekti, potencijalne poslovne zone, zemljišta i lokalne investicione mogućnosti).