Novosti

Za kupovinu slovenačkog Tuša “bore” se kupci iz Crne Gore i Njemačke


U pregovorima oko kupovine slovenske kompanije Tuš istaknula su se da ozbiljna kandidata. Naime, za kompaniju s gotovo 3.000 zaposlenih proteklih sedmica zanimanje je pokazalo nekoliko potencijalnih kupaca iz inostranstva, a izdvojila su se dva: crnogorski trgovački lanac Voli u vlasništvu Dragana Bokana i njemački trgovački div Rewe, javlja portal necensurirano.si..

Trgovački lanac Voli najveći je poslodavac u Crnoj Gori, a poslovno sarađuju s Izetom Rastoderom, koji živi u Sloveniji, gdje je sjedište njegove kompanije Derby, koja je jedan od najvećih svjetskih distributera banana.

Od 2017. do 2021. godine ostvarila je više od 50 miliona eura čiste dobiti koju je iskoristila za razne investicije. Među njima su stambeni projekt Spektra, avioprevoznik Air Adriatic, hotel Bellevue u Tivoliju, neizgrađeni trgovački dio Stožica te kupovina kompanije Eko Surovina.

Rewe posjeduje nekoliko trgovačkih i diskontnih lanaca u mnogim zemljama i ostvaruje oko 60 milijardi eura prometa godišnje. Fond Alfi, koji je dio KF Finance grupe, većinski je vlasnik Engrotuša od 2020. godine, dok je ostalih 20 posto u vlasništvu njegovih osnivača Mirka i Tanje Tuš.

Kompanija Engrotuš, koja stoji iza Tuš trgovina, imala je financijske obaveze veće od 260 miliona eura 2019. godine koje nije mogla otplatiti, te je provela postupak sanacije u toku kojeg su prodani neki veći trgovački centri i nekretnine.

U 2021. godini kompanija je ostvarila gotovo 455 miliona eura čistih prihoda od prodaje i 4,2 miliona eura čiste dobiti.

Izvor: poslovni.hr