Novosti

Lidl planira otvoriti 2.000 radnih mjesta u BiH


Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac sastao se danas u Sarajevu sa direktorom Lidla Deanom Sunekom i menadžerom sektora Marjanom Mikovićem, s kojima je razgovarano o nastavku aktivnosti izgradnje trgovačkih centara lanca u BiH.

Predstavnici kompanije upoznali su Košarca sa ambicioznim planom da u narednih nekoliko godina prodajni objekti kompanije “Lidl” budu prisutni u gradovima i opštinama u BiH sa više od 30.000 stanovnika. Sa aspekta razvojnih planova, naglašeno je da bi kompanija “Lidl” u budućnosti mogla otvoriti 2.000 novih radnih mjesta u BiH.Košarac i predstavnici “Lidla” posebno su se osvrnuli na pitanje zastupljenosti domaćih proizvoda u prodajnim objektima ove kompanije.

 

 

“Pored mogućnosti novog zapošljavanja, smatram da je od presudnog značaja da u narednom periodu razgovaramo na koji način i u kom procentu će biti zastupljeni proizvodi iz Republike Srpske i Federacije BiH. Moj stav je da domaći proizvodi moraju biti adekvatno zastupljeni u svim tržnim centrima i na tome ću insistirati”, rekao je Košarac.

On je dodao da je ohrabrujuće to što je kompanija “Lidl” izrazila spremnost da proizvodi iz oba entiteta budu adekvatno pozicionirani na svojim komercijalnim tržištima, u skladu sa standardima kompanije.

Košarac je najavio da će u narednom periodu biti organizovan sastanak predstavnika nadležnih entitetskih institucija i prepoznatljivih proizvođača iz Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine sa predstavnicima Lidla.

“Kompanija Lidl je prepoznatljiva na svjetskom i europskom tržištu, a prisutna je i na regionalnim tržištima kao što su Srbija i Hrvatska. Raduje me njihova posvećenost i spremnost da u budućnosti posluju u oba entiteta”, rekao je Košarac. saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

 

Izvor: Fena