IT i Tehnologija

Pomama investitora za novim tehnološkim hitom: Dionice lete u nebo i dosežu dnevne limite!


ChatGPT – najbrže rastuća aplikacija u historiji– izazvala je toliku disrupciju u tehnološkom svijetu da se kineski i američki tehnološki divovi utrkuju ko će prije izbaciti svoju verziju tog alata temeljenog na umjetnoj inteligenciji.

Kako piše Reuters, to se ponajbolje vidi po situaciji na kineskim berzama gdje su tamošnje kompanije koje se bave umjetnom inteligencijom trenutno u fokusu ulagača.

Eksplozija popularnosti

ChatGPT – chatbot kompanije OpenAI u koju je uložio Microsoft – može stvarati novinske tekstove, eseje, pa čak i poeziju. Analitičari švicarske banke UBS izračunali su da je ChatGPT u prosincu imao 57 milionajedinstvenih posjetitelja, više nego TikTok kad se pojavio.

Eksplozija popularnosti tog alata koji može značajno pomoći u kreativnom radu, ali i promijeniti način na koji ljudi dolaze do informacija, motivirao je Googleovog vlasnika Alphabet da najavi lansiranje vlastitog chatbota koji bi konkurirao ChatGPT-u.

Istovremeno, predstavljanje vlastitog chatbota kojeg pokreće umjetna inteligencija najavio je i sam Microsoft. Sve to pokazuje kako Silicijska dolina ocjenjuje kako će takozvana generativna umjetna inteligencija donijeti golemu promjenu.