Novosti

Svjetska tržišta: Poslovni rezultati kompanija potaknuli evropske berze


Na evropskim su berzama u četvrtak ujutro cijene dionica porasle jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati niza evropskih kompanija.

TOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,7 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,51 posto, na 7.925 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,19 posto, na 15.595 bodova, a pariški CAC 1,08 posto, na 7.196 bodova.

Najviše su jutros porasle, u prosjeku 1,1 posto, cijene dionica u industrijskom sektoru.

To se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima niza kompanija, među ostalim, Siemensa i AstraZenece.

A na azijskim se burzama trguje oprezno. MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 9,30 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,1 posto, a pale su, između 0,1 i 0,5 posto, i cijene dionica u Južnoj Koreji te Australiji. U Šangaju i Hong Kongu porasle su, pak, između 1,1 i 1,5 posto.

Rast burzovnih indeksa u Hong Kongu i Šangaju uglavnom se zahvaljuju rastu tehnološkog sektora, nakon što je danima bio pod pritiskom.

Usponu indeksa s najnižih razina u mjesec dana pridonijele su i procjene o ubrzanju rasta kineskog gospodarstva, nakon popuštanja restriktivnih covid mjera.

Tako su analitičari Barclays banke povećali procjene rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva u ovoj godini s 4,8 na 5,3 posto, a analitičari UBS-a s 5,2 na 6 posto.

Na ostalim se burzama trguje oprezno jer su jučer na Wall Streetu cijene dionica znatno pale. Dow Jones oslabio je 0,61 posto, dok je S&P 500 pao 1,11, a Nasdaq indeks 1,68 posto.

Dan prije ti su indeksi snažno porasli, nakon što je predsjednik Feda Jerome Powell kazao da inflacija počinje popuštati, ali da će borba protiv recesije biti duga i da bi kamate mogle porasti više nego što se na tržištu očekuje.

Premda nije rekao ništa nova, ulagače je ohrabrilo to što Powell nije bio oštriji u retorici, s obzirom na nedavno objavljeno neočekivano snažno izvješće o zapošljavanju u SAD-u.

Popuštanje inflacije posljednjih mjeseci navelo je ulagače na zaključak da će Fed uskoro završiti ciklus povećanja kamatnih stopa, koji traje od ožujka prošle godine, i da će konačna kamata, odnosno kamata na kojoj bi Fed završio proces povećanja cijene novca, biti manja od 5 posto.

Ciklus povećanja kamata doista će uskoro biti završen, no kamate će vjerojatno biti povećane iznad 5 posto i zadržati se na tim razinama dulje nego što se očekivalo.

To su najvažnije poruke koje posljednjih dana i tjedana šalju dužnosnici Feda.

Jučer je guverner središnje banke Christopher Waller kazao da se čini da će ove godine inflacija dodatno popuštati, ali da bi borba središnje banke s ciljem spuštanja inflacije na oko 2 posto mogla potrajati, a monetarna politika ostati zaoštrena dulje vrijeme nego što se očekivalo.

Zbog toga je splasnuo entuzijazam ulagača, pa su cijene dionica jučer pale, a ponajviše u tehnološkom sektoru.

 

hina.hr