Tema u fokusu

Adnan Delić: Na području Sarajeva imamo realizaciju investicija u vrijednosti oko 200 miliona KM


Primarni cilj Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, na čelu sa ministrom Adnanom Delićem, u protekle dvije godine bio je da Kanton Sarajevo postane mjesto ugodnog poslovanja i življenja. To su i uspjeli ostvariti kroz unaprjeđenje ukupnog poslovnog ambijenta, koji je poticajan za razvoj privrednih aktivnosti i priliv direktnih stranih i domaćih investicija,

Prema riječima Adnana Delića, ministra privrede u Vladi Kantona Sarajevo, zadovoljni su onim što je urađeno u prethodne dvije godine i realizacijom brojnih projekata i aktivnosti, o čemu govori u intervjuu za Poslovne novine.

“Ukoliko ostanem ministar privrede u narednom mandatu, cilj mi je prije svega da završimo projekat izgradnje peletare, prvog javnog proizvodnog pogona u Kantonu Sarajevo, zatim započnemo izgradnju prvog IT parka na ŠIP-u, pokrenemo Centar za razvoj poduzetništva s poslovnim inkubatorom, kao i da uradimo studiju društveno – ekonomske opravdanosti pokretanja javnog preduzeća za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije. Naravno, nastavit ćemo raditi na unaprjeđenju zakonske infrastrukture, kao i na realizaciji drugih projekata koji će značajno unaprijediti poslovni ambijent u Kantonu Sarajevo ”, kaže ministar Delić.

Ministarstvo privrede KS je već pokrenulo jedan projekat iz oblasti obnovljivih izvora energije. Koliko je od toga urađeno?

“Da, pokrenuli smo već jedan projekat iz ove oblasti u sardnji s GiZ BH i SERD-om, koji podrazumijeva podršku malim i srednjim preduzećima u analizi energetskih audita i poticaj za implementaciju istih. U narednoj godini cilj nam je da ovaj segment pojačamo i da se više uključimo u realizaciju projekata u oblasti obnovljivih izvora energije. Prepoznali smo važnost obnovljivih izvora energije kao resursa, koji se mogu i trebaju korisititi s ciljem zaštite i očuvanja životne sredine, ali i poboljšanja određenih usluga građanima KS.”

Koje biste realizovane aktivnosti istaknuli kao najznačajnije, a koje su velikim dijelom urađene na osnovu programa rada Ministarstva privrede KS u protekle dvije godine?

“Još smo se na početku našeg mandata opredijelili za sistematski pristup i uređenje procesa unutar samog Ministarstva, tako da smo uradili reorganizaciju odjeljenja po sektorima, ali i osnovali iznimno bitno odjeljenje za praćenje rada javnih preduzeća u resoru privrede. Rezultati tog odjeljenja vidljivi su već sad. Naša preduzeća aktivno rade na realizaciji projekata i aktivnosti koje (su)finansira Ministarstvo, a koji su od općeg značaja za čitav Kanton. Na primjer, s PD Butmir napravili smo revolucionarnu tranziciju ovog preduzeća, kroz projekat ugrađivanja prečistača otpadnih voda i priključenje farme na gradski kanalizacioni sistem, čime smo riješili ekološki problem u naselju Doglodi, koji je trajao desetinama godina. Centar Skenderija pokrenuo je obnovu Ledene dvorane i Doma mladih u dijelovima koji nisu sanirani od devedesetih godina, a ZOI 84 i Sarajevo – šume imaju desetine kvalitetnih projekata. Samo za obnovu i revitalizaciju olimpijske infrastrukture na Bjelašnici i Igmanu izdvojili smo više od 30 miliona KM, gdje će se u periodu od 11. do 13. februara održati dva velika europska sportska takmičenja (53. EFNS Sarajevo – Igman 2023. i Europa kup 2023 – SuperG za žene na Bjelašnici).”

Prema podacima Zavoda za izgradnju KS, od ukupno pedesetak projekata koji su dosad realizovali ili će njihova realizacija započeti tokom 2023., čak jedna trećina su projekti Ministarstva privrede KS?

“Tačno, želio bih istaknuti naš program podrške privredi Kantona Sarajevo, kroz Fond podrške za stabilizaciju i sanaciju negativnih ekonomskih posljedica, jer smo jedini kanton koji je i u 2021. godini izdvojio sredstva (21 milion KM), kako bi omogućili privrednicima da zadrže radnike i održe poslovnu aktivnost. Naša beskamatna kreditna linija koju realiziramo s tri komercijalne banke jedinstvena je na teritoriji cijele države. Ono o čemu smo dosta govorili jeste digitalizacija javnih poziva; projekat je završen i imamo gotovu platformu za prijavu i obradu aplikacija za javne pozive u Ministarstvu privrede. Neizostavno bih spomenuo i registre poticaja koje smo uspostavili 2021. godine, koji sada sasvim tranasparentno predstavljaju bazu svih korisnika naših poticaja u maloj privredi i poljoprivredi, onemogućavajući manipulacije i zloupotrebu javnih sredstava, što je bio naš osnovni cilj kad smo krenuli u ovaj proces. Osim ova dva registra, pokrenuli smo i aktivnosti za uspostavu registra koncesija i poslovnih prostora u vlasništvu KS.”

Da li ste uspjeli unaprijediti privredni ambijent u KS i donošenjem novih zakona, koji su usklađeni s potrebama sadašnjeg tržišta?

“Da, istaknuo bih zakone na kojima smo radili prethodnih mjeseci. Novi zakoni o šumama, koncesijama, vodama su već na snazi, a u prijedlogu su zakoni o javno – privatnom partnerstvu, poljoprivrednim podsticajima i ruralnom razvoju i Zakon o turizmu. U potpunosti smo rasteretili privredu od plaćanja parafiskalnog nameta za općekorisne funkcije šuma, te djelimično članarine Turističkoj zajednici, što je rastrečenje od oko 3,5 miliona samo u prošloj godini. Pripremili smo i dugoočekivani Nacrt Privremene odluke za zaštitu izvorišta vode za piće Sarajevsko polje. Vlada KS ga je usvojila i on je trenutno na dnevnom redu prekinute sjednice Skupštine Kantona Sarajevo. Iznimno nam je bitno da Skupština KS usvoji Nacrt privremene odluke o zaštiti izvorišta vode za piće Sarajevsko polje, kako bismo mogli početi s istraživanjima neophodnim za određivanje kvalitetnih i konkretnih mjera zaštite u vodozaštitnoj zoni.”

Koje aktivnosti ste poduzeli za pojačan priliv investicija u Kanton Sarajevo?

“Za pojačan priliv investicija osnovali smo Kantonalnu agenciju za privlačenje investicija i privatizaciju, a u osnivanju je i prvi Centar za razvoj poduzetništva i poslovni inkubator za mlade kompanije, osnovane uz našu podršku. Pokrenuli smo i aktivnosti za uspostavu prve poslovno – industrijske zone u vlasništvu Kantona Sarajevo. Bogatiji smo i za 80 novih kompanija osnovanih uz našu podršku, te više od dvije stotine konkurentnih, visoko plaćnih radnih mjesta u IT i BPO industriji.”

Činjenica je da IT industrija generira najviše radnih mjesta u BiH. Koje projekte ue realizovali kao podršku razvoju IT industrije?

“Recimo, u cilju smanjenja nezaposlenosti i nesklada u oblasti ponude i potražnje stručnih kadrova na tržištu, kroz programe podrške razvoju IT industrije tokom 2021. i 2022. godine otvorili smo nova, visoko konkurentna radna mjesta i omogućili edukaciju i zapošljavanje za oko 200 ljudi. Osim toga, Vlada KS je prihvatila našu inicijativu za osiguravanje besplatnog studija za sve studente IT studijskih programa, tako da i na taj način želimo ohrabriti mlade da upisuju računarske smjerove, kako bi se taj jaz između ponude i potražnje na tržištu rada smanjivao.”

Spomenili ste beskamatnu kreditnu liniju za pomoć privrednicima. Koje još vidove podrške privredi imate u Ministarstvu?

“Već dvije godine zaredom imamo beskamatnu kreditnu liniju u vrijednosti preko 100 miliona KM. Jer, usmjeravanjem povoljnijih izvora finansiranja puno smo uradili na jačanju razvoja strateških industrija, dok usmjerenim i pojačanim grant sredstvima potičemo razvoj proizvodnje, modernizacije i digitalizacije poslovanja malih, mikro i srednjih preduzeća. Osim toga, imamo program grant podrške kojim potičemo razvoj ženskog poduzetništva, kao iznimno značajnog segemnta u poslovnoj zajednici, ali i program podrške za pokretanje vlastitih biznisa za nezaposlene mlade u Kantonu Sarajevu. Mi smo ove programe prošle godine značajno unaprijedili, a plan nam je da ih ove godine dodatno unaprjeđujemo i uskladimo s potrebama privrede. Imamo planove i vjerujem da će programi biti još bolji nego prethodne godine. Cilj nam je iz godine u godinu jačati ove programe u skladu s potrebama tržišta.”

Koje projekte ste realizovali u oblasti turizma?

“Osim finansiranja projekata Turističke zajednice KS, značajna sredstva ulažemo i u promociju naših turističkih potencijala. Ove godine s radom je počela Direkcija za turizam u okviru Ministarstva privrede KS. Po prvi put urađen je i registar/brošura seoskih domaćinstava na području Kantona Sarajevo i to je veliki doprinos osnaživanju naših ruralnih domaćinstava i razvoju ruralnog turizma. Zvanično smo pustili u rad i četverosjednu žičaru na Bjelašnici, što predstavlja dodatno unaprjeđenje usluga na ovoj olimpijskoj planini. Ne treba zaboraviti da je ovaj projekat urađen 2017. godine, ali da zbog lokacije i pogrešaka u projektu, šest sezona nije bio funkcionalan i stvarao je troškove u smislu održavanja. Mi smo ispravili tu grešku i građanima Sarajeva omogućili bolje uvjete na ski- centru Bjelašnica. Na ovaj projekat smo posebno ponosni. Ponosni smo i što uprava ZOI 84 projekte na Bjelašnici uspješno realizira i pokazuje da su ulaganja u nju opravdana, jer izgleda bolje nego ikada. Na Igmanu smo također obnovili kompletan biatlonski ski -centar na Velikom polju po olimpijskim standardima.”

Ne zaboravljate ni projekte na zaštiti javnog – veterinarskog zdravlja u KS?

“Svakako je najzapaženiji projekat besplatne sterilizacije/kastracije, vakcinacije i označavanja pasa i mačaka s vlasničkim i bez vlasničkog staranja u koji smo samo ove godine uložili 760.000 maraka. U ovoj godini planiramo i obnovu kantonalnog azila za pse za koji je neki dan raspisan tender vrijedan 1.950.000 KM, kao i izgradnju jednog novog azila na području Rakovice. Pokrenuli smo i generacijski projekat osjemenjavanja u govedarstvu kojim se tokom narednih pet godina planira jačati stočni fond u KS, kao i vršiti selekcija grla po kvalitetu za prehrambenu industriju, kao i za selekcijski – genetski uzgoj.”

Prije dvije godine realizovali ste i prvi međunarodni projekat kroz organizaciju učešća BiH na svjetskoj izložbi inovacija Expo 2020. Dubai?

“Bosna i Hercegovina je tada šest mjeseci bila dio ove velike priče i ponosni smo i zahvalni što smo baš mi preuzeli organizaciju ovog, za nas u Ministarstvu privrede KS, najvećeg i najzahtjevnijeg projekta. Zahvaljujući tome je sve ljepote i potencijale BiH moglo vidjeti desetine miliona posjetitelja izložbe Expo 2020 Dubai. Nematerijalna korist boravka BiH na Expo 2020. je neprocjenjiva prema mišljenju velikog broja stručnjaka, a što se tiče investicija mi trenutno na području Sarajeva imamo realizaciju investicija u vrijednosti oko 200 miliona KM.”

Kakva je Vaša daljnja vizija razvoja privrede u Kantonu Sarajevo?

“Naš cilj bio je da Kanton Sarajevo postane mjesto ugodnog življenja i to kroz unapređenje ukupnog poslovnog ambijenta. Velike napore ulažemo i želimo Sarajevo pozicionirati kao najpoželjniju turističku destinaciju na području Jugoistočne Europe. Zajedno s građanima, privrednicima, akademskom i poslovnom zajednicom postigli smo mnogo, a vjerujem da možemo i bolje i više.”

Razgovarala: Irena Vasić-Dobrić