Tema u fokusu

ORKA iz Sarajeva napravila jedinstvenu Owis platformu za efikasno poslovanje kompanija


Zahvaljujući kompaniji Orka d.o.o. Sarajevo i njenom jedinstvenom softverskom proizvodu, platformi OWIS za upravljanje procesima i dokumentima, firme u BiH, ali i svijetu, lako mogu riješiti većinu problema iz domena poslovnog upravljanja.

Efikasnost korištenja Orkine platforme OWIS, naročito je došla do izražaja u vrijeme pandemije Covid-19, jer je kompanijama u BiH, ali i svijetu, koje su je koristile bio omogućen nastavak nesmetanog poslovanja i u izmijenjenim okolnostima.

Ova sarajevska kompanija, koja se bavi razvojem i implementacijom softverskih rješenja, osnovana je prije 20 godina, a njen tadašnji mladi tim IT stručnjaka vođen željom za profesionalnim ostvarenjem, opredijelio se za razvoj sopstvenog softverskog proizvoda.

Kako je izjavio za Poslovne novine Nihad Salkić, suvlasnik i direktor kompanije ORKA, preko 15 godina su pravili vlastito softversko rješenje OWIS.

Strukturiranje poslovnog procesa (workflow)

“OWIS je softverski proizvod za upravljanje poslovnim procesima i dokumentima. Rješava probleme rada uposlenika kroz struktuiranje poslovnog procesa (workflow), koji je praćen dokumentima. Procesi kojima se upravlja sežu od jednostavnih do kompleksnih i dugotrajnih, koje ima svaka kompanija. Korisnicima OWIS-a, omogućeno je da kroz jedinstven alat dokumentuju i prate izvršavanje procesa, prateći ujedno rokove, izvršioce i sve popratne informacije”, kaže Salkić.

Ekipa Orkinog tima IT inženjera, koja razvija OWIS rješenje, nerijetko učestvuje i pomaže u implementaciji ove platforme, a druga ekipa koja ga implementira dobro poznaje tehnološku arhitekturu kompanija.

“Na taj način pokušavamo smanjiti ciklus između uočavanja poslovnog problema i njegovog otklanjanja kroz tehnološko rješenje. Zasad ne ide loše”, ocjenjuje Salkić.

Prednosti OWIS Cloud

Obašnjavajući dalje zašto bi klijenti trebali koristiti posebno OWIS Cloud rješenje u svom poslovanju, Salkić dodaje da ovo rješenje sadrži sve potrebno za upravljanje procesima.

“Prednosti korištenja usluge OWIS Cloud su brže donošenje poslovnih odluka, jednostavno pretraživanje poslovnih dokumenata, manji trošak vremena i novca jer je sve u Cloudu, virtuelnom prostoru. Također, lakše je upravljanje zadacima i slanje dokumenata zaposlenicima na dalju obradu, automatsko generisanje izvještaja i statusa dodijeljenih zadataka, kao i digitalno arhiviranje. Bolja je i usklađenost sa zakonskom regulativom i poslovanjem preduzeća“, istaknuo je Salkić.

Kako dalje navodi, ključni elemenat koji uzrokuje probleme u poslovanju kompanija je nedostatak dugoročnog razmišljanja po pitanju tržišta, tehnologije i razvoja poslovanja…

“Razvoj tehnologije vještačke inteligencije, primarno kroz neuronske mreže i mašinsko učenje, već će ove godine poprilično transformisati svjetsku ekonomiju. Planiramo naskočiti na taj talas, kako nas ne bi pregazio”,tvrdi Salkić.

Saradnja sa klijentima iz cijelog svijeta

Sjedište kompanije ORKA je u Sarajevu, ali posluju i s brojnim inozemnim partnerima u cijelom svjetu.

„Naša ideja vodilja je ponuditi najbolju vrijednost našim klijentima, koja se direktno reflektuje i na kvalitet poslovanja njihovih kompanija. Imamo dostupno znanje i tržište. Jer, u IT industriji cijeli svijet postaje naše tržište. Ostalo je samo upornost i posvećenost“, rekao je Salkić.

Piše: Irena Vasić-Dobrić