Novosti

Vlasnik Zare podiže plaće u španjolskim trgovinama, najniža će biti 1500 eura


Kompanija Inditex, koja je između ostalog vlasnik lanca trgovina odjećom Zara, postigla je dogovor o povećanju plaća u svojim španjolskim trgovinama u prosjeku za 20 posto, objavila su sinoć dva najveća španjolska sindikata.

Povećanja plaća dosežu čak 40 posto u područjima Španjolske gdje su plaće bile najmanje, navodi sindikat UGT u priopćenju.

Povećanje znači da će minimalna mjesečna plaća u Inditexu u Španjolskoj iznositi 1500 eura za prodavače u trgovinama, a minimalno 2041 euro za radnike u trgovinama s većim odgovornostima, objavio je sindikat CCOO u zasebnoj izjavi.

Sindikati su rekli i da je Inditex pristao u sljedeće tri godine usklađivati rast plaća s inflacijom, sa čijim snažnim rastom se suočava i Španjolska. Inditex nije trenutno odgovorio na zahtjev Reutersa za komentar.

Dogovorili i bonus od 1000 eura

Nakon što su radnici u trgovinama u gradu A Coruñi, gdje je sjedište Inditexa, u decembru dobili povećanje plaća od 25 posto, sindikati CCOO i UGT, koji predstavljaju više od polovice radne snage u Zarinim trgovinama u Španjolskoj, pregovarali su s Inditexom o povećanju plaća i beneficija za trgovce koji rade za tvrtku u cijeloj Španjolskoj.

Inditex se u studenom dogovorio s UGT-om i CCOO-om o isplati jednokratnog bonusa od 1.000 eura u februaru za sve prodavače u trgovini s punim radnim vremenom zaposlenima diljem Španjolske, a sada je pristao isplatiti isti bonus sljedeće godine.

Inditex zapošljava oko 165 hiljada radnika u 177 zemalja, oko trećine njih u Španjolskoj. Oko 86 posto radnika radi u 6477 trgovina, a većinom je riječ o ženama.

Među ostalim brendovima, u vlasništvu Inditexa su i Massimo Dutti, Pull & Bear i Bershka.

(Index.hr)