Novosti

Novo istraživanje: Klimatske promjene sve više utječu na pitku vodu


Novo istraživanje tima naučnika sa Tehničkog univerziteta u Beču objavljeno u časopisu „Nature Water“, pokazuje da je rizik od klimatskih promjena po vodosnabdijevanje u mnogim dijelovima svijeta do sada bio potcijenjen.

Za zemlje poput Afrike, Australije i Sjeverne Amerike rizik od nestašice vode je od 2050. godine i znatno veći nego što se to ranije pretpostavljalo.

Prema rezultatima nove analize koju je sproveo prof. Günther Blöschl sa Tehničkog univerziteta u Beču dosadašnji modeli za procjenu utjecaja klimatskih promjena su potcjenjivali koliko je dostupnost vode osjetljiva na određene klimatske parametre. Klimatske promjene mijenjaju globalnu cirkulaciju vazduha što utiče na padavine i isparavanje u mnogim dijelovima svijeta i dostupnost vode.

Blöschl je u saradnji sa kolegama iz Kine, Australije, SAD-a i Saudijske Arabije prikupio i analizirao podatke o slivovima rijeka iz cijelog svijeta. Obuhvaćeno je više od 9.500 takvih oblasti.

„Naša analiza se zasniva na stvarnim mjerenjima. Klimatološka zajednica jako dobro razumije utjecaje klimatskih promjena na atmosferu. Međutim kakve su lokalne posljedice po rijeke i dostupnost vode, to spada u oblast hidrologije. Kako spoljašnji parametri utiču na vodni bilans se razlikuje od mjesta do mjesta, a lokalna vegetacija igra veoma značajnu ulogu“, objašnjava Blöschl.

Stručnjaci su složni u činjenici da je skoro pa nemoguće razviti jedan jednostavan model koji se može primjeniti na izračunavanje ovih utjecaja. Analiza bečkog naučnog tima je dokazala da postoji neosporna veza između padavina i količine vode u rijekama koja je mnogo podložnija promjenama nego se to očekivalo.