IT i Tehnologija

Ukoliko posjedujete ovaj stari mobitel mogli biste zaraditi prilično veliku količinu novca


Na tržištu je aktuelni iPhone 14 koji u SAD-u počinje sa cijenom od 999 dolara pa nadalje. Prvi iPhone startao je s cijenom od 499 dolara, no danas im je cijena daleko više, ako je riječ o nekorištenim primjercima.

Prvi iPhone predstavio je njegov začetnik i suvlasnik i direktor kompanije Apple, Steve Jobs, 9. januara 2007. na MacWorldu u San Franciscu, a danas je postao kolekcionarski primjerak.

Originalni, neotvoreni iPhone 1 sada je na aukciji, a očekuje se da će postići cijenu od 50.000 dolara. Čini se kao poprilično povrat investicije nakon 16 godina, piše TechRadar.

“Ovo je jedan od najvažnijih i sveprisutnih izuma u našem životu, uređaj koji je zauvijek promijenio industriju pametnih telefona i koji se sada smatra velikom vrijednošću među vrhunskim kolekcionarima”, stoji u opisu oglasa.

Oglašivači se pozivaju na dvije ranije aukcije sličnih predmeta koji su se približili granici od 40.000 dolara, a čini se da će cijena vjerojatno rasti tokom godina.

Jasno je da je to jedan od najvažnijih gadgeta stoljeća, ali danas se ne može nadmetati s modernim telefonima. Zaslon je malenih 3,5 inča od kuta do kuta (s rezolucijom od 480 x 320 piksela), a pohrana je do 16 GB. Na stražnjoj strani nalazi se jedna kamera od 2MP.

Dok ovo pišemo, najveća ponuda za iPhone iznosi preko 16.800 dolara. Ako želite dati ponudu za iPhone ili samo pratiti kako raste cijena, to možete učinit ovdje.

Izvor: poslovni.hr