Tema u fokusu

Emir Pajić, vlasnik i direktor BHPAL: Nadamo se da će država početi cijeniti privrednike


Proizvodnim pogonima firme BHPAL smještenim na preko pet hiljada kvadratnih metara podno planine Vlašić, u industrijskoj zoni Turbe, upravlja Emir Pajić sa svojom porodicom. Firma se po osnivanju bavila isključivo proizvodnjom paleta, ali je posljednjih godina djelatnost proširena na izradu namještaja od paleta, kao i reparaciju korištenih paleta.
Svi proizvodi se prave od drveta koje je zastupljeno na našem podneblju – smrče, jele i bora.

U lokalnoj zajednici prepoznati su kao društveno odgovorna firma, koja podržava sportske i kulturne organizacije, kao i rad humanitarnih organizacija. Firma je uspjela ostati bonitetna i u izazovnim pandemijskim godinama, zaposliti nove ljude, a planiraju i nova zapošljavanja. O tome i o još ponečemu razgovarali smo sa vlasnikom i direktorom Emirom Pajićem.

Vaša firma postoji od 2007. godine. Da li biste je, kada bi Vas neko zamolio da je opišete, opisali kao uspješnu?

“Tako je. Sve te godine smo investirali i ulagali i, naravno, nadali se uspjehu. Danas smo tu gdje jesmo i dalje planiramo investicije i ulaganja u nove tehnologije.”

Zadovoljstvo i sigurnost radnika

Čime se mjeri uspjeh u poslovanju – prihodima, brojem radnika, zadovoljstvom uposlenika ili pak nečim četvrtim?

“U ovim, ali i prethodnim teškim vremenima, zadovoljstvo nam je da su naši radnici zadovoljni i da se osjećaju sigurnim. Firma jeste porodična, ali i radnici su članovi naše porodice. Mi ih tako doživljavamo.”

U jeku pandemije, kada je privreda na globalnoj razini bila na koljenima, Vi ste proširili proizvodnju, otvorili novi pogon, uposlili nove radnike. Kada posmatramo sa ove vremenske distance, je li se taj rizik isplatio?

“Tako je. U jeku pandemije mi nismo samo otvorili novi pogon nego smo i obezbijedili određene količine osnovnih životnih namirnica za naše uposlenike. Rizik je uvijek rizik, ali pametna ulaganja se uvijek isplate.”

Koliko radnika u ovom trenutku ima BHPAL i planirate li i u ovoj godini neke nove proaktivne poslovne poteze?

“Trenutno upošljavamo 25 radnika. U skoroj budućnosti planiramo uposliti još šest žena. Njihov posao će biti opsluživanje nove automatske linije za sklapanje paleta.”

Koji su sve proizvodi koje Vaša firma plasira na tržište? Šta je to što kupci kod Vas mogu naći, osim paleta i divnog baštenskog namještaja koji od njih proizvodite?

“Osim navedenog, trenutno smo fokusirani na uvođenje EURO-EPAL paleta. Domaće tržište Vam je evidentno malo.”

Koliki je procentualno udio onoga što plasirate na domaće, u odnosu na udio koji plasirate na inostrana tržišta?

“Na domaće tržište plasiramo 70 posto proizvodnje, ostatak od 30 posto izvozimo. Nadamo se, po uvođenju certifikata EPAL, da ćemo proširiti listu zemalja u koje izvozimo.”

Podrška lokalne zajednice

Koja su Vam primarna strana tržišta i koliko je teško na tim se tržištima nametnuti i izboriti sa velikom konkurencijom?

“U pregovorima smo sa firmama iz Bugarske i Turske o uspostavljanju saradnje. U ovom trenutku imamo probleme oko transporta naših proizvoda u Tursku jer Ministarstvo prometa i veza nije isposlovalo sa ovom zemljom godišnje dozvole za prevoznike.”

Imaju li proizvođači, odnosno realni sektor, podršku države u ostvarivanju svojih poslovnih zamisli? Koliko je država (ne)zaslužna u činjenici da se Vaša firma nalazi na listi bonitetnih bosanskohercegovačkih firmi?

“Državi su „puna usta“ priče kako olakšavaju privredi i privrednicima, ali mi to ne osjećamo. Ono što možemo pohvaliti jeste lokalna zajednica koja se zaista trudi da nam bude na usluzi kao servis.”

Šta biste Vi, kao privrednik, promijenili u odnosu države prema privrednicima, osim umanjivanja nameta na plaće?

“Krajnje je vrijeme da država počne cijeniti privrednike koji su temelj stabilnosti budžeta države. Mali je broj privatnih preduzeća koja duguju za poreze, za razliku od javnih preduzeća.”

BHPAL je porodično vođen biznis. Da li je moguće razdvojiti privatni i poslovni život, pa na posao ne donositi porodične stvari ili kući nositi poslovne probleme?

“Problemi firme su također i problemi porodice. Kada se radi o porodičnim firmama to je jednostavno tako.”

Razgovarala: Adi B.