Tema u fokusu

Za Bosman rekonstrukcija tramvajske pruge u KS je prioritet u 2023.


Jedan od lidera u obasti građevinarstva u BiH, Bosman d.o.o. Sarajevo ostvario je izuzetne poslovne rezultate u prošloj godini, a u 2023. njihov prioritet je nastavak rekonstrukcije tramvajske pruge Ilidža- Marin Dvor, najznačajnijeg projekta u Kantonu Sarajevo.

Sa više od 25 godina dugom tradicijom u oblasti građevinarstva, najnovijom i najmodernijom mehanizacijom i više od stotinu uposlenih radnika Bosman d.o.o. Sarajevo prednjači kvalitetom i brzinom izvedenih radova, naročito u oblasti niskogradnje u cijeloj BiH.

Prema riječima Osmana Jahića, zamjenika direktora ove kompanije, u 2023. godini prioritet im je rekonstrukcija tramvajske pruge na relaciji Ilidža- Marin Dvor.

Glavni moto „Gradimo da traje“

„Sva naša pažnja i snaga je orijentisana je upravo na najveći i najznačajniji projekat u Kantonu Sarajevo, koji je oličenje našeg glavnog mota – „Gradimo da traje“. Rekonstrukcija tramvajske pruge u Sarajevu je generacijski projekat i šansa da ostavimo pečat u svom gradu, koji će poboljšati kvalitet transporta na dugi niz godina”, kaže Osman.

Upravo po motu “Gradimo da traje”, mnogi investitori su prepoznali znanje, iskustvo i kvalitet kompanije “Bosman”, te im prepustili izgradnju svojih novih poslovno-skladišnih objekata, kao i ostalih brojnih projekata.

“Našoj firmi jako je važan kvalitet izvedenih radova, kao i zadovoljstvo naših klijenata. Kako bi uspjeli u tome, ključni faktor je prije svega zadovoljstvo naših uposlenika. Ideje možda mi stvaramo, ali uposlenici su realizatori. Smatramo da upravo to naši klijenti prepoznaju, pa često dobijemo pohvale na novoj i čistoj opremi i mehanizaciji, dobro obučenim i spremnim uposlenicima, te inovativnim i modernim idejama”, dodaje Osman.

Rast prihoda od 70 posto u 2022.

Iako se neizvjesnost na tržištu uslovljena pandemijom Covid-19, nastavila ratnim dešavanjima u Ukrajini, Bosman je i u 2022. godini postigao izuzetne poslovne rezultate. Prema riječima Sunije Jahića, vlasnika i generalnog direktora Bosman d.o.o. Sarajevo, najviše su ponosni na činjenicu da ni jedan njihov zaposlenik nije dobio otkaz, niti smanjenje plate.

“Poslije Covida, godina 2022. donijela je drugu vrstu izazova blisku našoj prošlosti i našim životima, rat u Ukrajini. Tržište ponovo trpi velike promjene, što direktno utiče i na građevinski sektor. Međutim, za nas i naše uposlenike je to bio podsjetnik na ono što smo prošli i da je ključno ići dalje, graditi više. Do polovine 2022. godine uspjeli smo povećati broj uposlenih i povećati plate. Projekti su se nizali i Bosman je postala najtraženija građevinska firma u Sarajevu. Prihodi su pratili trend pa smo u 2022. imali rast prihoda od 70%. To zaista nismo očekivali i predstavlja nam svojevrsno priznanje, jer smo dali sve od sebe da postignemo taj uspjeh”, istaknuo je Sunija.

Tome je, kako dalje navodi Sunija Jahić, u mnogome doprinijela i dobra poslovna strategija menadžmenta kompanije Bosman.

“Naš poslovni uspjeh čini mozaik različitih elemenata. Kombinacija tih elemenata je za mnoge menadžere različita, ali opet dobitna. Svaki menadžer ispred sebe mora imati kombinaciju znanja, iskustva, razumijevanje, dobar tim ljudi i „out of box“ razmišljanje. Dobar tim uvijek privlači dobre ideje i „out of box“ razmišljanje rezultira raznim prilikama, a i rizicima. Prava kombinacija je strategija, a rezultat je uspjeh”, tvrdi Sunija.

Nedostatak radne snage

Kako dalje navodi Sunija Jahić, jedan od navećih izazova s kojim se danas suočavaju u poslovanju je nedostatak radne snage, a od ostalih problema je povećanje cijena energenata, materijala, mehanizacije, kao i ogromna inflacija, troškovi i obaveze.

“Građevinski sektor vapi za radnicima iz struke koji nažalost rade u drugim EU zemljama, jer naravno isti nude mnogo bolje uslove i povlastice. Godinama se razgovora i pokušava opustiti obruč oko privatnog sektora, otvore prilike za poreske olakšice, smanje doprinosi i nameti. Nevjerovatno je da na isplaćenu 1 KM plate radniku, jedna firma plaća poreze i doprinose od 0,72 KM i uz parafiskalne namete to je opterećenje raste na 0,90 KM. Sama ova računica proizvodi smanjenu konkurentnost domaćih firmi, povećani broj nezaposlenih i odliv najkvalitetnijih i najtraženijih zanata i profesija u druge zemlje”, kaže Sunija.

Komplikovana birokratija

Menadžment kompanije Bosman ima u planu brojne ambiciozne projekte, počev od „zelenih projekata“ koji bi imali ogroman, pozitivan uticaj na okolinu, do stambeno-poslovnih projekata koji poboljšali kvalitet i standard života u našem gradu.

“Nažalost, mnogi ti projekti čekaju na realizaciju zbog komplikovane birokratije i to je kockica koja nedostaje – jednostavniji sistem birokratije. Digitalizacija sistema prometa dokumentacije je ključna i korak koji se mora desiti. Plaćanje raznih vrsta taksi, ovjera dokumentacije, izdavanje potvrda, predavanje zahtjeva- sve to mora preći iz „pješke“ u digitalni hod” , apeluje Sunija.

Fokus na trenutne projekte

S time se slaže i njegov zamjenik Osman Jahić i tvrdi da će se i u 2023. godini nastaviti izazovi u poslovanju u vidu nabavke materijala i opreme, nedostatka radne snage itd.

“Inflacija i politička situacija u BiH i šire će oblikovati ne samo tržište, već i ljudske živote u narednom periodu. U trenutnom neizvjesnom vremenu i tržištu, teško je praviti planove. Fokusiramo se na trenutne projekte i radimo na novim. Naša vizija i moto ostaju i u 2023. godini isti: „Gradimo da traje“. Nadamo se da će to naši klijenti i partneri prepoznati i da ćemo ostati poznati upravo po tome”, rekao je Osman.

Piše:. Irena Vasić-Dobrić