Novosti

Gebrüder Weiss: Nova poslovnica u Albaniji


S poslovnicom u Tirani logističar upotpunjuje svoju jugoistočnu europsku mrežu poslovnica / šire se transportne veze prema i iz Albanije

Kompanija Gebrüder Weiss otvorila je novu poslovnicu u albanskom glavnom gradu Tirani. Na taj način ovo međunarodna transportna i logistička firma zatvara geografski jaz između Crne Gore i Sjeverne Makedonije te širi svoje prometne veze u jugoistočnoj Europi. Kompanija Gebrüder Weiss sada je zastupljena na zapadnom Balkanu s poslovnicama u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

„Transporti u i iz Albanije značajno su porasli u posljednjih deset godina. Većina uvezene robe dolazi iz Europske unije. S poslovnicom u Tirani, najvažnijem prometnom čvorištu zemlje, želimo klijentima iz industrije i trgovine ponuditi izravne veze s Albanijom odnosno odatle s EU,“ govori Thomas Moser, direktor i regionalni voditelj Black Sea/CIS u kompaniji Gebrüder Weiss.

Preduvjeti za to su dobri: Pružatelj logističkih usluga ima gustu mrežu kopnenog transporta u susjednim zemljama kao i u srednjoj i istočnoj Europi. „U prvom koraku ćemo proširiti postojeću liniju zbirnog tereta između Sjeverne Makedonije (Skopje) i Albanije u oba smjera. Planirane su i nove veze s Italijom, glavnim trgovinskim partnerom Albanije”, kazuje Dorina Islami, voditeljica za Albaniju u kompaniji Gebrüder Weiss.

Gospodarski izgledi u Albaniji ponovno su pozitivniji nakon pandemije korone. Za 2023. očekuje se gospodarski rast od oko tri posto. U trgovinskoj bilanci prevladava uvoz poput hrane, strojeva, kemikalija i tekstila. Izvozni proizvodi u Europsku uniju, s kojom postoji sporazum o slobodnoj trgovini od 2009., uključuju odjeću i hranu, željezo i čelik te druge sirovine i građevni materijal.