Novosti

Sarajevski kiseljak među najpoželjnijim poslodavcima u BiH u sektoru prehrane


Kompanija Sarajevski kiseljak treću se godinu zaredom pozicionirala među top tri poslodavca u Bosni i Hercegovini u sektoru prehrane. U odnosu na godinu prije, Sarajevski kiseljak je ostvario i napredak na listi top poslodavaca i sada zauzima drugo mjesto u ovoj kategoriji.

O tome koje će od 500 nominiranih kompanija ponijeti ovo prestižno priznanje za 2022. godinu, odlučilo je više od 15.000 učesnika istraživanja koje je organizirala kompanija Kolektiv-MojPosao.ba. Projekt “Najpoželjniji poslodavac” već 16 godina otkriva percepciju građana BiH o kompanijama kao poslodavcima, te na osnovu njihovih glasova nagrađuje kompanije koje najviše brinu o zaposlenima i nude im najbolje uvjete za rad. Najvažniji razlog za odabir najpoželjnijeg poslodavca jeste dobar odnos prema zaposlenima, zatim pozitivno radno okruženje, sigurnost zadržavanja posla, visoki kvalitet proizvoda i mogućnost povećanja plate. Sarajevski kiseljak, kao jedna od vodećih kompanija u proizvodnji prirodne mineralne vode i bezalkoholnih pića u BiH, dobio visoke ocjene ispitanika po navedenim kriterijima.

Uprava i menadžment kompanije su u 2022. godini, uz podršku tima Grupe pića Fortenova grupe u sklopu koje posluje Sarajevski kiseljak, intenzivno radili na tome da obezbijede što sigurnije i bolje uslove za rad i što čvršće temelje za rast. Primjerice, vezano uz materijalna prava, u prošloj su godini povećani regres i varijabilni dio plaće zaposlenicima u terenskoj prodaji, a zbog inflatornih efekata usklađeni su troškovi prijevoza te je Sarajevski kiseljak svojim zaposlenicima isplatio novčanu pomoć zbog utjecaja inflacije.

Uz to, prodajni predstavnici su dobili nove automobile, a kolege u logistici nove elektropaletare, uloženo je u digitalizaciju, uređenje radnih prostorija, unaprjeđenje procesa u proizvodnji, logistici i prodaji. Zaposlenici od prošle godine imaju i dodatno zdravstveno osiguranje te besplatne sistematske preglede.

„Drago mi je da smo u Sarajevskom kiseljaku, bez obzira na izazove koje je donijela 2022. godina, uspjeli obogatiti pogodnosti na koje naši zaposlenici imaju pravo. I ovu smo godinu počeli povećanjem iznosa za topli obrok, a uskoro uvodimo dodjelu jubilarnih nagrada, jer je naša najveća vrijednost upravo lojalnost zaposlenika i činjenica da veliki broj kolegica i kolega u Sarajevskom kiseljaku rade preko 10, 20, pa čak i 30 godina,“ rekla je Dalila Kadić, rukovoditeljica ljudskih resursa te dodala da je Sarajevskom kiseljaku konstantan rad na zadovoljstvu zaposlenika jedan od glavnih prioriteta. Pritom je od iznimnog značaja to da Uprava kompanije održava redovne sastanke sa zaposlenicima, a kroz istraživanje klime i kulture dobiva povratnu informaciju o zadovoljstvu zaposlenika, kao i preporuke za poboljšanja, što se u konačnici ugrađuje u strateške planove kompanije.