Novosti

Solarni park sa ukupno 2.200 panela pušten u probni rad


Solarni park sa ukupno 2.200 solarnih panela snage od po 500 vati započeo je ovih dana s probnim radom na lokalitetu naselja Bare, nadomak Bosanskog Petrovca, a struju koja se ovdje proizvede otkupljivaće “Elektroprivreda BiH”.

Riječ je o energetskom postrojenju koje može proizvoditi električnu energiju za oko 400 domaćinstava, a projekat je finansiran udruženim sredstvima nekoliko ovdašnjih poduzetnika, koji su u tu svrhu iskoristili i povoljne kreditne linije Razvojne banke FBiH.

“Bosanski Petrovac ima puno sunčanih dana, to je gradić na 700 metara nadmorske visine i klimatske prilike su idealne za proizvodnju električne energije. Smatram da je to energetska budućnost svijeta i privredna grana u koju vrijedi ulagati”, kazao je Haris Mešić, suvlasnik pomenutog solarnog parka.

Prema njegovim riječima, poslije dogovora sa “Elektroprivredom BiH” o otkupu električne energije, ovaj solarni park je pušten u probni rad. Inače, ovo je treća lokacija sa solarnim panelima na području Bosanskog Petrovca, a najavljeno je još nekoliko takvih investicija na prostoru ove lokalne zajednice. Među njima je najznačajnija izgradnja solarne elektrane ukupne vrijednosti od oko 50 miliona eura, a početak realizacije ovog megaprojekta očekuje se u toku ove godine. Investitor je njemačka kompanija “Promondis”, koja već na prostoru Sanskog Mosta ima svoju fabriku za proizvodnju električnih kablova, a planirana je izgradnja solarnog parka na tri lokacije na ukupnoj površinu od oko 150 hektara. Načelnik Bosanskog Petrovca Mahmut Jukić ranije je izjavio kako su lokalne vlasti izdale sva potrebna odobrenja i dozvole za realizaciju ovoga projekta koji će imati značajnu ekonomsku korist po njih.

“Tokom izgradnje bilo bi angažirano preko stotinu radnika koji bi kod nas trošili novac, a drugi benefit je što bi potencijalni investitor plaćao koncesiju za korištenje zemljišta i izračunali smo da bismo na taj način imali godišnji prihod u budžetu od 100.000 do 200.000 maraka. Također, investitor bi morao platiti pretvorbu zemljišta na kojem se planira gradnja u iznosu od minimalno 300.000 maraka, zatim tu su i prihodi od prometovanje prodaje električne energije, kao i mogućnost zapošljavanja određenog broja radnika. Znači to je projekat od velikog značaja ne samo za Bosanski Petrovac, već i za Unsko-sanski kanton, pa i samu državu”, kazao je Jukić.

(Nezavisne novine)