Novosti

Besplatna obuka za mala i srednja poduzeća o unaprjeđenju zaštite i sigurnosti na radu


U okviru projekta ”EU4BusinessRecovery” Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine uputila je poziv malim i srednjim poduzećima iz poljoprivredno-prehrambenog sektora na besplatnu edukaciju na temu ”Zaštita i sigurnost u radu”, koja će se održati 28. veljače s početkom u 11 sati u prostorijama Gospodarske komore FBiH u Mostaru.

Središnja tema obuke je upoznavanje s odredbama i novim obvezama MSP-a po stupanju na snagu novog Zakona o zaštiti na radu u FBiH i pratećih podzakonskih akata. Navedeno podrazumijeva niz aktivnosti za gospodarske subjekte koje je potrebno adekvatno primijeniti kako bi ispunili svoje obveze u primjeni propisa iz oblasti zaštite na rada u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima, priopćeno je iz Gospodarske komore Fedearcije BiH.

Prijavljeni sudionici pored zakonskog okvira zaštite i sigurnosti na radu, imat će priliku saznati više i o zahtjevima u implementaciji ISO standarda 45001:2018, ISO 45001 u prehrambenoj industriji, općim mjerama zaštite u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, te mjerama zaštite prilikom montaže, rada i održavanja fotonaponskih postrojenja na krovovima gospodarskih objekata u poljoprivredno-prehrambenom sektoru.

Tijekom obuke predstavnici UNDP-a predstaviti će i Smjernice za unapređenje zaštite i sigurnosti na radu (uključujući covid-19 mjere) u poljoprivredno-prehrambenom sektoru objavljene u okviru projekta ”EU4BusinessRecovery”.

Realizacijom ”EU4BusinessRecovery” projekta nastoji se podržati modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora i poboljšanje ruralne ekonomije. Glavni cilj je osigurati opstanak mikro, malih i srednjih poduzeća u važnim gospodarskim sektorima Bosne i Hercegovine kako bi se smanjili negativni učinci izazvani pandemijom covid-19.

”EU4BusinessRecovery” daje važan ekonomski i socijalni doprinos u područjima higijene i zaštite na radu, sigurnosti radnih mjesta, te inovacijama proizvoda i digitalizaciji.

Projekt financiraju Europska unija i Savezna Republika Njemačka, a provodi Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u Bosni i Hercegovini u partnerstvu s Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i Međunarodnom organizacijom rada (ILO).

Iz Gospodarske komore pozivaju zainteresirane za obuku da se prijave putem  linka  do ponedjeljka, 27. veljače.

(Fena)