Novosti

Google kupuje hrvatski Photomath


Google kupuje hrvatsku aplikaciju Photomath, prenio je Reuters. Kupovinu još trebaju potvrditi regulatorna tijela Evropske unije. Rok za tu odluku regulatornih tijela je 28. mart ove godine.

“Možemo potvrditi da smo sklopili ugovor o kupovini Photomath-a u maju 2022. godine, koji podliježe regulatornoj reviziji”, rekao je glasnogovornik Googlea.

“Photomath-ova tehnologija pomoći će Googleu da poboljša svoju sposobnost da studentima pruži bolje iskustvo učenja matematike i pomoći da proširi Googleovu ponudu pomoći za domaće zadatke”, dodao je.

Prije nekoliko dana objavili su da su za razvoj svoje aplikacije osigurali 23 miliona dolara

Osnivač i tvorac Photomatha Damir Sabol i njegovi partneri investitori prije nekoliko dana objavili su da je kompanija Photomath osigurala 23 miliona dolara za nastavak razvoja svoje istoimene aplikacije za učenje matematike, koja prema podacima kompanije ima više od 220 milion preuzimanja.

Sabol je rekao da su njegovi i osnivački udjeli trenutno oko 50 posto, te da se ti udjeli smanjuju ulaganjem drugih, a otkrio je i da zaposlenima daju mogućnost da steknu udjele u kompaniji, te da je do sada, odnosno za sedam godina od početka, ovom novom investicijom u razvoj aplikacije uloženo je ukupno oko 40 miliona dolara.

On je rekao i da je pored ukupno 220 miliona preuzimanja aplikacije u svijetu, svakog mjeseca aktivno koristi oko 10 miliona korisnika, kao i da je tržišni potencijal milijardu studenata koji moraju da uče matematiku.

Oko 50 posto korisnika su srednjoškolci, oko 20 posto su osnovci, a ima i dosta studenata i nastavnika i oko 7 posto roditelja koji žele pomoći svojoj djeci da uče, dok su im najjača tržišta SAD sa 25 posto korisnika, slijedi Rusija sa 12 posto, a jaki su i u Indoneziji, Brazilu, Italiji i praktično u cijelom svijetu. U Hrvatskoj, kako je rekao, nažalost, nemaju veliki postotak korisnika, objavio je index.hr.

Šta je Photomath

Photomath je besplatna aplikacija i jednostavna za korištenje. Djeluje kao instruktor digitalne matematike i pomaže učenicima i roditeljima u rješavanju matematičkih problema.

Zadatak se može napisati ručno ili kompjuterski, a aplikacija za rješavanje zadataka koristi kompjuterski vid, umjetnu inteligenciju i strojno učenje. Aplikacija je već postigla impresivan uspjeh širom svijeta.

Photomath nije samo aplikacija koja rješava matematičke probleme, ona je pametno dizajnirana da radi kao obrazovna aplikacija te objašnjava i podučava učenike procesu rješavanja matematičkih zadataka. Video ispod će vam dati dobru ideju kako to učiniti korak po korak.

Tehnologija koja je izvorno razvijena kao dio racuni.hr poslužila je kao osnova i u biti je još uvijek glavni mozak iza Photomatha. Počelo je jednostavnim prepoznavanjem znakova na fakturama, a danas Photomath prepoznaje stotine različitih fontova, pa čak i rukopisa.