Novosti

Srbija: Uhapšeno 16 osoba osumnjičenih za finansijske prevare na internetu


U okviru međunarodne akcije danas je u Srbiji uhapšeno šesnaest državljana Srbije za koje se sumnja da su učestvovali u međunarodnim finansijskim prevarama na internetu.

Ovo je nastavak međunarodne akcije od 12. januara, kada je uhapšeno 14 državljana Srbije.

U januaru je takođe pretreseno više lokacija, a posebno prostorije preduzeća “Olympus Prime” i “Asagard” doo iz Beograda, saopštilo je Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal u Beogradu.

Tokom kampanje pretreseno je 16 lokacija u Beogradu i drugim mestima u Srbiji, zapljenjeno 130.000 eura, a uhapšeno je 16 lica zbog sumnje da su izvršili krivična dela kompjuterska prevara, pranje novca i udruživanje za vršenje krivičnih dela.

Sumnja se da su zaposleni u ovim preduzećima u proteklih nekoliko godina oštetili 127.000 stranih državljana u ukupnom iznosu od preko 7 milijardi američkih dolara, dok se konačan iznos štete još utvrđuje, prenosi Radio-televizija Srbije.

Akciju hapšenja izvela je srpska policija u saradnji sa Tužilaštvom za visokotehnološki kriminal i mehanizmom pravosudne saradnje Evropske unije Eurojust i međunarodnom komandom australijske federalne policije.