Tema u fokusu

Finit Pro Sarajevo: Saradnja sa arapskim investitorima na višemilionskim projektima


Kvalitet pruženih usluga i profesionalan odnos prema klijentima, zaštitni je znak kompanije Finit Pro d.o.o. Sarajevo, koja se bavi pružanjem svih vrsta knjigovodstvenih i računovodstvenih usluga, te poreznim i finansijskim savjetovanjem.

Tokom osam godina njihovog uspješnog poslovanja, uspjeli su da pomognu brojnim bh. klijentima u realizaciji biznis ideja, ali i steknu povjerenje stranih investitora da im povjere finansije svojih preduzeća i investiraju u projekte u BiH.

Prema riječima Senade Dupovac, direktorice Finit Pro d.o.o. Sarajevo i u 2023. godinu nastavljaju saradnju sa stranim investitorima na realizaciji brojnih projekata.

“Finit Pro je već šest godina angažiran na kapitalnom projektu na Ilidži, gdje će jedan saudijski investitor graditi kompleks hotela. U taj projekat je već uloženo 10 miliona KM a CapEx-om za 2023.godinu se realizuje sljedeća faza od dodatna tri miliona KM. Mislim da ću biti aktivno angažovana na tom projektu narednih pet godina, dok se u cijelosti ne realizuje”, kaže Dupovac.

Bili ste angažirani i u 2022. na realizaciji kapitalnog projekta u Mostaru, sa drugim saudijskim investitorom. Da li Vam je to omogućilo nove angažmane?

“Da, riječ je o gradnji tržnog centra u Mostaru, vrijednog četiri miliona KM, koji je finansiran takođe od jednog saudijskog investitora. Taj projekat se završava u 2023. godini, a mi ostajemo angažirani kao računovodstvo. Međutim, taj isti investitor počinje slijedeći projekat gradnje stambeno-poslovne zgrade od nekoliko miliona KM na području Kantona Sarajevo, gdje također očekujemo angažman u naredne dvije godine. Osnovni uslovi su se stekli i već je uloženo 1,3 miliona KM u taj projekat tokom 2021. i 2022. godine.

I investitor iz Abu Dhabija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) traži u okolini Sarajeva lokaciju, na području Hadžića za izgradnju resorta od 100 vila. Tako da imamo i taj projekat u planu, na kojem ćemo raditi naredne 3-4 godine, čime će se inicijalno injektirati oko 20 miliona KM u našu zemlju.

Ovo su naši najveći projekti, a ima ih još mnogo na okolnim planinama u Sarajevu, koji su već u toku, ali su malo zastali zbog ishodovanja neophodnih građevinskih dozvola.”

Kakvi su Vaši poslovni planovi i očekivanja za 2023., na čemu će biti prioritet?

“Prioritet našeg preduzeća jeste da zadržimo kvalitet našeg rada, tako što ćemo se stalno stručno a i naučno usavršavati iz oblasti ekonomije. Potom, nastojat ćemo da opravdamo povjerenje naših postojećih klijenata kroz poboljšane mehanizme saradnje, digitalizaciju i olakšavanje protoka dokumenata i informacija. Također, želimo po prvi put, nakon osam godina, da se predstavimo širem tržištu i da pokažemo naš kvalitet rada i potencijal našeg osoblja, te da uspostavimo saradnju sa potencijalnim klijentima na izazovnim projektima u BiH.”

Kakvi su bili počeci kompanije Finit Pro i koje vrste usluga danas pružate na tržištu?

“Kao mladi tim stručnjaka 2015. godine odvažili smo se pokrenuti vlastitu računovodstvenu firmu, koja će se baviti vođenjem poslovnih knjiga za mala i srednja preduzeća, poreznim savjetovanjem i revizijom. S time u vezi osposobljeni smo i imamo kvalitetan tim, koji može da vodi poslovne i porezne evidencije za sve vrste organizovanja, počev od privrednih društava, preko obrtničkih djelatnosti do neprofitnih organizacija. Bavimo se i internom revizijom, gdje kao licencirani interni revizori iz privrede obavljamo poslove kontrolinga i savjetovanja u vezi sa organizovanjem finansijskih i računovodstvenih odjela većih firmi.”

Šta podrazumjeva osnovni set usluga kompanije Finit Pro?

“Osnovni set naših usluga uključuje vođenje poslovnih knjiga što podrazumijeva praćenje i evidentiranje poslovnih događaja u skladu sa zakonima i kodeksom računovodstvenih načela i standarda, vezanih za finansijsko poslovanje. Pod evidentiranjem poslovnih događaja podrazumijevaju se evidencije o stalnim i tekućim sredstvima, obračuni i evidencije o plaćama zaposlenih kao i PDV evidencija (KIF i KUF), te arhiviranje proknjižene dokumentacije. U konačnici nakon proteka fiskalne godine pristupa se izradi godišnjeg obračuna i pripremi godišnjih poreznih evidencija.”

Za koje su još poslove licencirani stručnjaci Vaše kompanije?

“Naši stručnjaci su osposobljeni i licencirani i za poslove vještačenja iz ekonomske oblasti, kao i pripreme studija transfernih cijena, te business development-a. Radimo i radili smo za preko dvije stotine malih i srednjih preduzeća i ovisno o broju komitenata naš kolektiv broji do desetak zaposlenih mladih stručnjaka. Projekti na kojima je Finit Pro trenutno najviše angažirani su, uglavnom, iz oblasti računovodstva gradnje i finansijskog praćenja investiranja u stambeno-poslovne objekte. Kao što sam već spomenula, u 2023. angažovani smo na poslovima poreznog savjetovanja i evidentiranja poslovnih događaja za dva-tri milionska građevinska projekta.”

Kako ocjenjujete poslovanje Finit Pro u prošloj godini?

“Pristupili smo restruktuiranju i reorganizovanju posla, tako što je intezivirana podrška klijentima koji se aktivno bave svojom djelatnošću na tržištu i bilježe rast poslovanja, dok je saradnja sa neaktivnim preduzećima smanjena. Naša agencija angažuje visokoobrazovane, stručne, sposobne i talentirane mlade ljude iz ekonomskih oblasti. Stoga su preduzeća u kojima se njihove kvalitete mogu iskazati i potencijali iskoristiti ciljna za Finit Pro d.o.o. Tako da 2022. za nas nije bila godina rasta, nego restruktuiranja i ulaganja u ljudske resurse i refokusiranja na aktivne tržišne učesnike.”

Vaša firma je bonitetno pouzdana, prepoznaju li to klijenti?

“Finit Pro već je duže vrijeme prepoznata od poreznih organa, banaka i drugih strana kao agencija koja je ozbiljna i profesionalna u svom radu i koja pruža visokokvalitetnu uslugu svojim komitentima. S time u vezi je kvalitet rada tokom proteklih godina bio i adekvatno nagrađen od naših komitenata, što nas je dovelo na poziciju bonitetno pouzdanih kompanija. To je veliko priznanje za nas i pokazuje da smo opravdali preuzeto povjerenje. Također, čini nas i poželjnim poslodavcem koji uredno izmiruje svoje ugovorne obaveze.”

Po čemu se izdvajate od konkurencije?

“Mi smo najbolji izbor za klijente koji traže osobe od povjerenja za svoje finansije i računovodstvo. Mi ne reagujemo „reaktivno“ nego smo proaktivni u poreznom i finansijskom savjetovanju, praćenju poslovanja klijenta i aktivno pomažemo u finansijskom menadžmentu malim i srednjim preduzećima. Izdvajamo se isključivo po kvalitetu usluge. Naši stručnjaci su svi visokoobrazovani, ambiciozni, izuzetno kvalificirani i samostalni što nas izdvaja od konkurencije.”

Koji su najveći problemi s kojima se danas suočavate u poslovanju?

“Prije svega to su izazovi oko čestih, da ne kažemo stalnih, promjena u zakonima, pravilnicima i uredbama tj. promjenljivo poslovno i porezno okruženje, kao i promjenljivo političko okruženje i neki problematični makroekonomski čimbenici poput inflacije.”

Da li ste uspjeli ostvariti sve ciljeve koje ste kao menadžerica planirali?

“Smatram da je Finit Pro jedan nadasve uspješan projekat, koji je polučio mnogim uspjesima i rezultatima. Uspjeli smo za osam godina da stručno usavršimo i damo vjetar u leđa za oko dvadesetak mladih stručnjaka kojima je to bilo prvo zaposlenje. Uspjeli smo da pomognemo u realizaciji mnogih biznis ideja i pokrenemo mnoga preduzeća. Uspjeli smo da ulijemo povjerenje stranim investitorima da povjere nama finansije svojih preduzeća i ulože direktne strane investicije u našu zemlju. S toga smatram da sam kao mlada ekonomistica i menadžerica uspjela da dam doprinos ovom društvu.”

Kakva je daljnja misija i vizija razvoja firme?

“Naša misija ostaje onakvom kako je definisana još 2015. godine, a koja podrazumijeva pokrenuti bosanskohercegovačku privredu i sveopće blagostanje društva kroz snažnu stručnu, sposobnu, entuzijastičnu podršku mladog tima profesionalaca. A također, naša vizija definisana je tako da naše preduzeće vidimo kao budućeg nosioca poslovne podrške za preduzeća u sarajevskoj regiji i šire.”

Razgovarala: Irena Vasić-Dobrić