Novosti

Iz Švicarske u Tursku prošli mjesec izvezeno 58,3 tone zlata, što je najviše od 2012.


Švicarska je u Tursku prošli mjesec izvezla 58,3 tone zlata vrijednog 3,6 milijardi dolara. Prema evidenciji koja seže do 2012. godine, to je daleko najveća količina zlata izvezena tokom jednog mjeseca.

Tradicionalno se smatra da je zlato najsigurniji način za očuvanje bogatstva, a turska potražnja za ovim plemenitim metalom je porasla usljed enormno visoke inflacije, tj. pada vrijednosti domaće valute.

Kako je objavila agencija Reuters, Švicarska je najveće svjetsko središte za preradu i transport zlatnih poluga. Prošle godine je Turskoj isporučila 188 tona zlata vrijednog skoro 11 milijardi dolara. Godinu ranije joj je isporučila 11 tona zlata.

Prema podacima iz Švicarske, mjesečni izvoz zlata u Turskoj nikada ranije nije bio veći od 34 tone. Njegovim povećanim uvozom se pogoršava deficit tekućeg računa Turske, koji je prošle godine porastao na 48,8 milijardi dolara.

Nakon razornih zemljotresa s početka ovog mjeseca, Turska je odlučila smanjiti količinu zlata koja se uvozi u zemlju. Švicarski izvoz zlata u Tursku je prošli mjesec činio 42 posto od ukupnog švicarskog izvoza zlata. U januaru su Indiji izvezene 3,2 tone, što je najmanje od maja 2021., dok je Kini izvezena 26,1 tona, što je najmanja od maja od 2022.

Indija i Kina su dva najveća potrošači na tržištu zlata. Potražnja zlata često raste kada je njegova cijena niska, a pada kada cijena raste. Cijena ovog plemenitog metala je do jučer iznosila 1.840 dolara po unci, dok je u novembru prošle godine iznosila 1.615 dolara po unci, što je bila rekordno niska cijena, prenosi Reuters.