Tema u fokusu

B2B networking Kluba 100 – Žene u biznisu: One mijenjaju (poslovni) svijet


Bazerdžan je na turskom jeziku trgovac, a večeras se u prekrasnom ambijentu konceptualnog dućana Bazerdžan u Sarajevu trgovalo idejama, savjetima, iskustvima, sjajnim poslovnim, povremeno i privatnim pričama. Trgovale su, zapravo trampile i dijelile ideje, bosanskohercegovačke snažne žene, žene koje su svojim znanjem i sposobnostima postavile standarde u biznisu i utrle put nekim novim generacijama žena koje dolaze.

Na jednom su se mjestu našle, njih 70-tak, sjajne žene – izvrsne direktorice i osnivačice kompanija, sjajne medijske urednice, opasne šefice marketinga, blistave ekonomistice, visprene pravnice i advokatice, kreativne dizajnerice i PR menadžerice, fantastične doktorice i farmaceutkinje, headhunterice, računovotkinje iz različitih oblasti – od prometa naftom i lijekovima, preko trgovine automobilima, prometa nekretninama, izdavaštva, IT sektora, do onih iz oblasti konsaltinga.

A bilo ih je iz svih krajeva Bosne i Hercegovine – Mostara, Bijeljine, Međugorja, Tešnja, Zenice, Lukavca, Banje Luke, Sarajeva…

One su žene koje su postavljajući pred druge, ali prije svega pred sebe, visoke ljestvice očekivanja, transformirale kompanije kojima upravljaju i brojne među njima dovele u sami vrh uspješnih u našoj zemlji, ali i u regiji.

Cilj „Kluba 100“ u okviru kojeg su se okupile jeste omogućavanje uspješnim ženama novih poznanstava i kontakata i okupljanje na jednom mjestu onoga što bismo se usudili u najpozitivnijem smislu nazvati „women power“.

Iza organizacije ovog B2B networkinga Kluba 100 – Žene u biznisu stoje Poslovne novine i bonitetna agencija LRC BIS, koje potpisuju i projekte „100 najvećih u BiH“ i „Pouzdanost“.

Bazerdžan, prostor u kojem se održala današnja konferencija jedinstveni je kutak u glavnom bh. gradu koji podržava razvoj lokalnih brendova. Vlasnica Bazerdžana Zana Karkin, IT inžinjerka po obrazovanju, a sjajni kreativac i vizionar po vlastitom određenju, održala je Masterclass o temi “Značaj podrške bh. dizajnu i mogućnost njegove primjene u kreiranju prepoznatljivog stila“.

Slušajući Masterclass pod nazivom „SHIFT by Porsche“ mnoge je iznenadio podatak da žene upravljaju sa 32% svjetskog bogatstva. Da generišu čak pet triliona dolara godišnje, čime eksponencijano prevazilaze godišnje stope rasta, o čemu je, između ostalog, govorila Melisa Čengić, Marketing CRM & PR Manager za Porsche brand u Bosni i Hercegovini.

Sjajna se diskusija razvila nakon izlaganja Danijele Bašić, direktorice Sektora za ljudske resurse EuroExpress brze pošte iz Banje Luke. Ona je govorila o ulozi i uticaju žena lidera u kompanijama te prenijela iskustva iz vlastitog poslovnog okruženja.

Danijela Bašić (u sredini) sa radnim kolegicama

Iz godine u godinu sve više je žena u upravljačkim strukturama i prisutne su u svim privrednim sektorima. Uspješno balansiraju između privatnog i poslovnog, razvijaju kadrovske potencijale i podstiču produktivnost, teže ka održavanju zdravih poslovnih odnosa, njeguju saradnju sa zaposlenicima i klijentima mijenjajući svijet oko sebe.

Na početku ovog događaja učesnice su ispred organizatora pozdravili direktor Poslovnih novina Emil Kučković i Alena Ahmetspahić Fočo, Projekt direktorica Poslovnih novina, te Velma Memović, direktorica prodaje LRC BIS bonitetne agencije.

Ahmet Egrlić, dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, svečano je otvorio ovaj B2B susret i uručio certifikate uspješnim poslovnim ženama, istaknuvši kako je iznimna čast biti u takvom društvu.

 

Dopredsjednik VTK BiH Egrlić uručio je certifikat bonitetne pouzdanosti direktorici Alarm automatika BiH Ines Cero.

Čast da bude u društvu najuspješnijih poslovnih žena u našoj zemlji iskazao je i Adnan Delić, ministar privrede Kantona Sarajevo koji je također održao kratak govor i uručio certifikate bonitetne pouzdanosti.

Ministar Delić uručio je certifikat bonitetne pouzdanosti Mireli Husić Abdurahmanović, direktorici Druge kuće d.o.o. Sarajevo

Ministarstvo privrede Kantona Sarajeva na svaki mogući način podržava ovaj i slične projekte te pokazuje koliko je izvrsnost u našem društvu važna, te dodao da će najkasnije tokom ljetnih mjeseci biti otvoreni javni pozivi za ovogodišnju grant podršku malim i srednjim kompanijama na području Kantona Sarajevo.

Ana Ćavar , Bonjour.ba CEO & Founder (lijevo) i Marina Bakić, osnivač NLP Centra uspjeha Istočno Sarajevo

Karijera u poslovnom svijetu nije samo karijera i ono što se veže za posao i to je potrebno uvijek naglašavati. Žene nerijetko blistave karijere prave na dva fronta – poslovnom i privatnom. Njihove se karijere, zbog samonametnutih okvira ili tradicijskih momenata, razvijaju pod drugačijim uvjetima nego karijere muškaraca. I zbog toga, kada ih naprave, zaslužuju istinsko divljenje.

Piše: A. Bećiragić