Tema u fokusu

Ines Cero: Dokazali smo da svakoj grani industrije možemo odgovoriti profesionalnim rješenjima


„Alarm automatika BiH je osnovana prije osamnaest godina, kada starta i moj angažman kao direktorice društva, pa mogu slobodno reći da smo se kompanija i ja zajedno razvijali. Kontinuirano smo povećavali broj klijenata i udio na tržištu i danas je malo firmi u Bosni i Hercegovini s kojima nismo surađivali ili ne znaju za nas. Među distributerima sigurnosnih rješenja Alarm automatika BiH se već godinama nalazi u samom vrhu dok smo u Hrvatskoj, sa sjedištem u Rijeci apsolutni broj 1, sa više od trideset godina postojanja. Dobre prakse iz Hrvatske nastojali smo pretočiti i na ostala tržišta jer djelujemo u ukupno jedanaest država, te mogu slobodno reći da smo lider u industriji tehničke zaštite u regionu“, ovako je početke Alarm automatike i njeno pozicioniranje na tržištu u Bosni i Hercegovini, opisala u intervjuu za Poslovne novine direktorica kompanije Ines Cero.

Kakav je bio Vaš poslovni put, kako i od koga ste učili i sticali znanja i vještine?

“Za jednu mladu ženu veliki izazov bio je sa malo godina i iskustva ući u jednu vrlo zahtjevnu i dinamičnu branšu, krenuti od same registracije firme i odmah preuzeti rukovodeću poziciju. No, imala sam sreću da su moje kolege bile spremne dijeliti znanje, a Uprava pružiti povjerenje te da sam mogla učiti od najboljih i koristiti akumuliranu bazu znanja Alarm automatike u Rijeci. Osjećam se privilegovanom raditi, prije svega sa sjajnim ljudima i vrhunskim profesionalcima unutar firme ali i eksterno, gdje puno toga učimo i od naših kupaca. Također sam zahvalna što su mi se na tom putu razvoja vremenom pridružile kolege koje danas nakon deset, petnaest godina, a neki i duže, predstavljaju moj oslonac u radu i stub našeg poslovanja u Bosni i Hercegovini.”

Kakav je Vaš pristup poslu, kojim se principima rada rukovodite?

“Vjerujem da je kultura naše firme, njegujući principe povjerenja i poštovanja, uveliko utjecala i na moj pristup poslu, te da smo na tim temeljima gradili odnose i sa dobavljačima i sa klijentima koji su nam ukazali povjerenje a koje nastojimo opravdati pružajući im dodatnu vrijednost kroz podršku i edukaciju u svim segmentima našeg djelovanja.”

Koji su najvaži izazovi u sektoru sigurnosti i kako se s njima nosi Alarm automatika?

“U sektoru sigurnosti imperativ je pouzdanost i stabilnost kada govorimo o sistemima tehničke zaštite jer oni ne služe samo za monitoring i nadzor već uključuju i sisteme iz safety segmenta koji direktno utiču na prevenciju u zaštiti zdravlja i ljudskih života, jer tu spadaju i sistemi vatrodojave, plinodojave, odimljavanja, evakuacije. Smatramo da je uz mogućnost generisanja rješenja u svakom od tih segmenata, te razvoj naših vlastitih brendova i softverskih rješenja, jedna od naših prednosti i edukacija. Naime, konferencije, sajmovi, seminari i radionice su nešto što redovno sprovodimo, kako samostalno tako i u suradnji s našim partnerima, dobavljačima, inžinjerskim i zaštitarskim komorama ali i univerzitetskim institucijama gdje bih istakla Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu kao svijetao primjer osvještavanja sigurnosti i njene važnosti široj javnosti.”

Koje projekte biste naročito istakli? 

“Svaki projekat ima svoje specifičnosti i teško je izdvojiti samo jedan, no mogu reći da smo dokazali da u svakoj grani industrije možemo odgovoriti sa profesionalnim rješenjima, od HORECA do industrijskog sektora, tvornica, rješenja za namjensku industriju, autoputeve, stadione. Zbog većeg broja različitih tržišta na kojima smo prisutni imamo privilegiju generirati brojna rješenja koja je moguće „preslikati“ i u drugim državama gdje poslujemo. Širina zastupljenosti na tržištima s različitim potrebama ali i brojni dobavljači s kojima surađujemo, te međusobna razmjena znanja, upravo su temelj za kreiranje rješenja po mjeri, bilo da je riječ o malim sistemima u SOHO segmentu ili o kompleksnim sistemima koji zahtjevaju projektiranje, prodajnu, tehničku podršku i održavanje.”

Kakva su Vaša predviđanja za ovu poslovnu godinu i na koje ciljeve ćete se fokusirati u nadolazećem periodu? 

“Uticaj globalnih dešavanja, od pandemije preko rata u Ukrajini do aktuelne inflacije umnogome su otežali poslovanje i u našoj industriji, što povećanim troškovima nabavke, kašnjenja isporuka, nedostatka sirovina za proizvodnju elektroničkih uređaja i posljedično ostalih problema. Iako nismo mogli uticati na ove događaje, svejedno smo uspjeli ostvariti rast i postići odlične poslovne rezultate i vjerujem da je za to zaslužan naš koncept adaptacije na nastale promjene. U tom smislu, i ove godine očekujemo dobre rezultate i cilj nam je zadržati pravi balans fleksibilnosti i kontrole koji je nužan za prilagodbu ali i stabilnost, kako nas, tako i naših partnera. Svakako ćemo nastaviti i sa planom kadrovskog razvoja, koji čini važnu okosnicu daljeg rasta poslovanja.”

Kakvo je Vaše viđenje tržišta rada u našoj zemlji i načina na koje kompanije mogu doprinijeti tome da domaći stručnjaci svoje poslovne prilike ne traže izvan Bosne i Hercegovine? 

“Jedna od osnovnih potreba ljudskog bića jeste da se osjeća sigurnim i vjerujem da je upravo manjak sigurnosti jedan od razloga odlaska mladih i stručnih ljudi. Poslodavci sigurno mogu doprinijeti promjeni te atmosfere, jer svjedočimo i brojnim pozitivnim primjerima domaćih kompanija koje pružaju priliku, stabilnost, mogućnost napredovanja i perspektivu koju mladi ljudi očekuju. To svakako nije jednostavno i moguće je na tom putu nešto i žrtvovati, ali je puno gore ne pokušati. Slogan Alarm automatike je „Brinemo o sigurnosti“ i tu vodilju nastojimo primijeniti ne samo na odabir sistema i partnera s kojima kreiramo rješenja, već i na uposlenike koji će se unutar firme osjećati sigurno i zadovoljno, obezbijediti optimalne uvjete rada ali i dugoročni razvoj njihovih potencijala. Imponuje biti među bonitetno uspješnim firmama niz godina ali isto tako pred nas stavlja odgovornost održati taj standard.”

Kakva je razlika između žena i muškaraca u načinu rada na menadžerskim pozicijama? 

“Rekla bih da je to vrlo individualno i da je prednost žena eventualno što su po svojoj prirodi sklone multitaskingu i većoj empatiji, što u situacijama pojačanog pritiska i potrebe da se odluke sagledaju iz više uglova može dodati vrijednost u komuniciranju i paralelnom izvršavanju prioriteta. Kroz svoju karijeru imala sam priliku kontaktirati sa puno uspješnih menadžera, a u manjem broju i menadžerica koje su se uspjele visoko pozicionirati i dokazati svojim rezultatima. U našoj branši, koja ima muški predznak, to je poseban izazov ali i privilegija i zadovoljstvo mi je što iako nas nema mnogo, imam zadovoljstvo da surađujemo i pokušavamo razbiti stigmu o podjeli na muške i ženske poslove.”

Šta biste voljeli da znaju mlađe generacije žena kojima se otvaraju mogućnosti da budu na rukovodećim pozicijama u kompanijama? 

“Kako sam i sama majka dvije djevojčice, nastojim ličnim primjerom pokazati da ništa nije nemoguće i da nije nužno odreći se majčinstva,  dodatnog obrazovanja i socijalnog angažmana da bi smo imali karijeru, koliko god to bilo izazovno i ponekad iscrpljujuće, jednako je i motivirajuće. Olakšavajuća okolnost svakako je podrška porodice i prijatelja koja je za mene neprocjenjiva i koja pruža mogućnost da pored vremena za svoje najbliže imam vrijeme i za prijatelje, drugi magisterij, humanitarni angažman, trening ili skijanje. Izazovi i promjene, koliko god su ponekad bremenite, tjeraju nas da se osjećamo živim i trebamo ih posmatrati kao prilike, a ne prepreke. Vjerujem da se put uspjeha gradi ustrajnošću, zalaganjem i konstantnom nadogradnjom. Na tom putu nekada ćemo i pogriješiti, ali bitno je iz grešaka učiti i nastaviti dalje, zadržati entuzijazam i nikada ne odustajati.”

Razgovarala: Amina Hadžić