Novosti

Kako je mala Švajcarska pobijedila vrtoglavu inflaciju


Dok se mnoge zemlje širom svijeta nose s visokom inflacijom, rast cijena bio je daleko manje dramatičan u Švajcarskoj. Inflacija u toj zemlji dosegla je 2022. najviši nivo u posljednjih 29 godina i iznosila je 3,5%. Iako je visoka prema švajcarskim standardima, znatno je ispod dvocifrenih stopa drugih naprednih zemalja, poput SAD-a (9,1%), Ujedinjenog Kraljevstva (11,1%) i evrozone (10,6%).

“Mislim da to više osjećaju u inostranstvu nego ovdje u Švajcarskoj. Moja majka živi u Berlinu i stalno mi govori da je sve postalo tako skupo”, rekao je za CNBC jedan kupac u Cirihu.

Švajcarska je jedna od najbogatijih zemalja svijeta s BDP-om po glavi stanovnika koji nadmašuje druge velike ekonomije, poput SAD-a, Japana i Njemačke. Takođe je dom mnogim najbogatijim građanima svijeta, s prosječnim bogatstvom od 696.604 dolara po odrasloj osobi i visokim troškovima života.

Švajcarski gradovi Cirih i Ženeva bili su među 10 najskupljih svjetskih gradova prošle godine, prema Economist Intelligence Unitu, iako je inflacija pogurala troškove života i u drugim skupim mjestima, poput Singapura i Njujorka.

Kao rezultat toga, švajcarski građani uopšteno su manje pogođeni rastom cijena, budući da imaju tendenciju da troše manji udio svojih prihoda na osnovne potrepštine kao što su hrana i smještaj u odnosu na druge stvari.

“Budući da su ljudi u prosjeku prilično bogati, udio prehrambenih artikala u ukupnom kućnom budžetu nije tako velik kao u drugim zemljama. Imamo i nejednakost, naravno. Ali, iz međunarodne perspektive, mislim da imamo vrlo dobru socijalnu politiku”, rekao je za CNBC Tobias Strauman, profesor na Univerzitetu u Cirihu, prenosi Index.hr.

Drugi razlog za relativnu stabilnost cijena u Švajcarskoj proizilazi iz jakog švicarskog franka. Valuta zemlje je postojano jačala, rasla je i dosegnula paritet u odnosu na evro 2022.

Dok su mnoge valute pale u odnosu na američki dolar, švajcarski franak ostao je stabilan uprkos volatilnosti u Evropi.

To se dogodilo uglavnom zbog njegovog statusa valute “sigurnog utočišta” ili obrambenog sredstva. Švajcarski franak snažno je potpomognut velikim rezervama zlata, obveznicama i finansijskom imovinom, što pomaže Švajcarskoj narodnoj banci da osigurati stabilnost valute tokom perioda volatilnosti.

To takođe koristi švajcarskoj privredi koja uvelika zavisi od međunarodne trgovine. Svake godine Švajcarska uveze robu i usluge u vrijednosti od oko 302 milijarde dolara, od čega većina dolazi iz susjednih zemalja EU. Jači švicarski franak daje efektivni popust na taj uvoz.

NN