IT i Tehnologija

Li Peng: Prelazak na 5.5.G bit će ključna prekretnica na ulasku u “inteligentni svijet”


Prelazak na 5.5.G bit će ključna prekretnica na ulasku u „inteligentni svijet“, najavio je predsjednik Huawei Carrier Bussines Group, Li Peng.

Obraćajući se sudionicima ovogodišnjeg Mobile World Congress (MWC), najvećeg globalnog okupljanja mobilne industrije, Li Peng je kazao da tehnologije opće namjene poput 5G, vještačke inteligencije i cloud računarstva pokreću industrijsku digitalizaciju i donose nove strateške mogućnosti.

“Poslovnim klijentima je potrebno više ponude, a operateri moraju pojačati konkurentnost. Evolucija s 5G na 5.5G bit će ključna za ispunjavanje ovih rastućih zahtjeva”, poručio je Li Peng.

On je pozvao cijelu mobilnu industriju na zajednički rad kako bi se brže kretali ka ultraširokopojasnom, zelenom i inteligentnom svijetu, naglašavajući da bi da bi poslovni plan Huaweija, nazvan GUIDE („vodič“) mogao pomoći u uspostavi temelja za ovo važno dostignuće.

Po njegovim riječima, Connectivity+ ključ je za prosperitetni razvoj 5G tehnologije.

“Do kraja prošle godine, više od 230 5G mreža je već bilo komercijalno raspoređeno, podržavajući preko milijardu 5G korisnika i mnoštvo 5G uređaja. Ova tehnologije je pokrenula brzi razvoj IKT industrije. Kako 5G mogućnosti nastavljaju da se poboljšavaju, vodeći operateri u Europi, azijsko-pacifičkoj regiji i na Bliskom istoku su nastojali razviti različite vrste digitalnih usluga”, kazao je Li Peng ukazujući na konstantni rast uporabe 5G tehnologije.

Ovogodišnja tema MWC-a je ‘Velocity’ (Brzina) i bit će utkana u pet ključnih smjerova za raspravu: 5G ubrzanje, Reality+, OpenNet, FinTech i Digital Everything. Na MWC-u u Barceloni redovito sudjeluju sve vodeće svjetske kompanije iz mobilne industrije.

Fena