Tržišta i finansije

Banke u Republici Srpskoj zaradile ukupno 139 miliona KM


Banke u Republici Srpskoj lani su zaradile ukupno 139 miliona KM, što je za 23,5 miliona KM više u odnosu na 2021. kada su imale dobit od 115,5 miliona maraka.

Tom rastu, kako se vidi iz finansijskih izvještaja, najviše je doprinijela Nova banka, u vlasništvu preduzeća „MG Mind“ Mladena Milanovića Kaje.

Nova banka je u 2022. godini ostvarila neto dobit od čak 41 milion KM, što je za 17,7 miliona KM više u odnosu na godinu ranije kada je njen profit iznosio 23,3 miliona KM.

Nova banka je prošle godine postala vlasnik Sberbank nakon što je upravljanje nad njom preuzela Agencija za bankarstvo RS i preimenovala je u Atos banku.

I pored problema izazvanih ratom u Ukrajini u kojima se našla početkom prošle godine, ova banka je u 2022. ostvarila neto dobit od 9,9 miliona KM. Godinu ranije bila je u plusu od 18,2 miliona.

Odmah iza Nove banke po visini profita je NLB banka koja je lani zaradila 37,4 miliona KM, što je za oko 200.000 KM manje nego godinu ranije.

Veoma uspješnu godinu imala je i Addiko banka a.d. Banja Luka koja je profitirala sa 12,6 miliona KM što je za oko tri miliona više u odnosu na godinu ranije.

Banka Poštanska štedionica (bivša Komercijalna banka) lani je zaradila 2,1 milion KM, što je znatno bolji rezultat u odnosu na godinu ranije kada je bila u minusu 7,3 miliona KM.

Pozitivan rezultat lani je ostvarila i Naša banka čiji je profit iznosio 1,4 miliona, dok je godinu ranije bio 225.501 KM.

Na sajtu Banjalučke berze objavljeni su finansijski izvještaji svih banaka sa sjedištem u Srpskoj, osim Unicredit banke i MF banke.

Međutim, iz dostupnih podataka o poslovanju na nivou sektora jasno je da su i ove banke imale višemiliosku dobit.

(CAPITAL)