Tema u fokusu

Lejla Čorhodžić: Kroz inovacije koje uvodimo, uticat ćemo na pozitivan razvoj farmaceutskog  tržišta


U skladu sa svojim sloganom  “We deliver health”, kompanija  PHOENIX Pharma d.o.o. Bijeljina, vodeća veledrogrija u BiH i regionu,  već duži niz godina posvećena je  tome da pravi lijek stigne u pravo vrijeme, tamo gdje je najpotrebniji.

Kao članica PHOENIX Grupe, koja posluje u 25 zemalja širom Evrope sa preko 39.000 zaposlenih, kontinuirano rade kako na unaprjeđenju veledrogerijskog poslovanja, tako i na uvođenju inovacija, a time i bržem razvoju farmaceutskog tržišta.

Prema riječima Lejle Čorhodžić, direktorice PHOENIX Pharma d.o.o. Bijeljina, rezultati svih ključnih indikatora njihovog  poslovanja govore u prilog  rekordnim rezultatima.

“PHOENIX Grupa BiH u čijem sastavu je i PHOENIX Pharma,  ostvarila je  izvrstan poslovni uspjeh i dostigla ciljeve predviđene budžetom za 2022. godinu. Također, ostvarili smo rekordne vrijednosti i sa stanovišta neto obrtnog kapitala (NWC). Cilj nam je da sve što smo do sada izgradili, unaprijedimo u periodu koji je pred nama. Kroz inovacije koje uvodimo, uticat ćemo na pozitivan razvoj  farmaceutskog tržišta. Znam da ćemo ispuniti sve ono što smo zacrtali”, kaže Čorhodžić.

Zahvaljujući odličnim poslovnim rezultatima rangirani ste među TOP 100 najvećih kompanija u BiH u kategoriji velikih preduzeća i to na 47. mjestu  po prihodu. Šta za Vas  znaći ovo priznanje?

“Svako priznanje je „vjetar u leđa“ našim zaposlenima da budu još produktivniji i motivisaniji. Kroz tzv. covid-period koji je za sve, pa i za nas bio veoma izazovan, ojačali smo, pronašli novi prostor za inovacije i u tom periodu konstantno radili na unapređenjima, što se sada, kada se polako vraćamo u redovne tokove, pokazuje kao prednost u ostvarenju zadatih ciljeva.”


Koji su najveći i izazovi  s kojima se  suočavate u  poslovanju?
“Jedna od odlika PHOENIX Grupe je standardizacija u operacijama i procesima, što je primjenjeno i kod nas, prije svega u distribuciji i skladištenju robe, kao i razmjena „know how“. Jer, lokalna je kompanija od samog početka imala podršku ostalih kompanija u grupaciji u cilju pružanja podrške u primjeni iskustava, koja povećavaju konkurentnost.
Izazov nam je bio uvoditi inovacije, proširivati skladišne kapacitete, a da se to ne odrazi na kontinuitet u snabdjevanju i da naši partneri od nas dobiju uslugu u skladu sa očekivanjima. To je bio inicijalni razvojni period, znali smo šta je pred nama i da ćemo kada se procesi urede, biti još bolji i uspješniji, da će to biti dobrobit za pacijenta, a time i za cijeli zdravstveni sistem.
Ono na šta sada obraćamo posebnu pažnju jeste aktuelna, ekonomska i svjetska realnost, koja ima uticaj na sve oko nas, pa i na naše poslovanje. Ohrabruje nas to da smo se u stabilnim vremenima trudili da kreiramo naše poslovanje tako, da i u ovakvim  poslovnim izazovima nađemo najbolja rješenja. Naša kompanija je stabilna, te smo također i veoma racionalni i samokritični u pravljenju daljnjih planova i procjena. Mislim da je to jedan od preduslova da se kroz ovakve izazove lakše posluje.”
Šta je prema Vašem mišljenju odlika pravih lidera?“Naš stav je da mi svi igramo u istom timu, timu koji je posvećen prevenciji, pažnji kojom se bavimo potrebama i očekivanjima naših pacijenata, bazirano na pouzdanosti i povjerenju. Sa druge strane, vjerujemo u zdravu konkurenciju, jer ona znači da svakim danom radimo na tome da budemo bolji, a time svako dobija, prije svega pacijenti.
Trudimo se da budemo primjer drugima, jer smatramo da je to odlika pravih lidera. Uspjeh i reputacija se grade godinama, a gube u trenutku, zato svoje odnose sa svima, uključujući i konkurente, gradimo na viteškim načelima.”Kakva su  očekivanja  menadžmenta PHOENIX  Pharma za 2023. , kao i kakva je Vaša vizija razvoja kompanije?“Strateški želimo da budemo kompanija koja pruža najbolje korisničko iskustvo u farmaciji. To znači da želimo da obezbijedimo pouzdanost u saradnji, inovativnost u razvoju biznisa i dosljednost u unaprjeđenju zadovoljstva zaposlenih.
Naših 518 zaposlenika, izuzetnih stručnjaka u svojim oblastima djelovanja, posvećenih zadacima i kompanijskim vrijednostima čini izvanredan tim orijentisan na rezultate i ambiciozan u ostvarenju uspjeha. Istovremeno se fokusiramo na minimiziranje rizika i troškova, kako bismo ispunili naša očekivanja, kao i očekivanja PHOENIX Grupe, ali i prevazišli izazove ekonomskog okruženja.
Promjene sa kojima se suočavamo s vremena na vrijeme su prirodne i čine nas zrelijim i još jačim. Nama izazovi nisu strani. Već nekoliko godina unazad imamo aktivne projekte koji nam služe da balansiramo sve negativne uticaje tržišta. Mi smo jedna od najvećih regionalnih veledrogerija na tržištu i cilj nam je da tako ostane.”Razgovarala: Irena Vasić-Dobrić