Novosti

Prihodi od indirektnih poreza veći za 120 miliona KM


Prihodi od indirektnih poreza u prva dva mjeseca ove godine iznosili su jednu milijardu i 542 miliona KM i veći su za 120 miliona KM ili 8,38 posto u odnosu na isti period 2022. godine kada su iznosili jednu milijardu i 422 milliona KM.

Uprava indirektno oporezivanje (UIO) je u prva dva mjeseca ove godine privredi vratila 368 miliona KM što je za 65 miliona KM više u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili za isti period 2022. godine.

Neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima u prva dva mjeseca 2023. godine, a to su država, entiteti i Distrikt Brčko, iznosili su jednu milijardu i 173 miliona KM i veći su za 54 miliona KM u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili za isti period prošle godine.

Za finansiranje državnih institucija u prva dva mjeseca ove godine raspoređen je iznos od 137 miliona KM. Sav višak prihoda od indirektnih poreza završio je u entitetskim kasama i kod Brčko distrikta.

Po osnovu posebne putarine za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva (0,25 KM), Federacija BiH je dobila dodatnih 32,1 miliona KM, Republika Srpska 21,2 miliona KM i Distrikt Brčko jedan milion KM. Razlika predstavlja rezervu na posebnom računu za putarinu u iznosu od 0,25 KM, saopćeno je iz UIO.

Fena