Investicije

Turski Cengiz dobio posao vrijedan više od 360 miliona KM za dionicu autoceste na koridoru Vc


Radove vrijedne 361 miliona eura na izgradnji 21,3 kilometra duge dionice autoceste na koridoru 5C u sjevernom dijelu BiH izvodit će turski Cengiz, objavili su u srijedu zvaničnici Autocesta Federacije BiH.

Evropska investicijska banka (EIB) odobrila je potpisivanje ugovora s turskim izvođačem za gradnju dionice na području općine Maglaj između tačaka Medakovo i Ozimice.

“Ovo je prvi put da Autoceste FBiH ugovaraju izgradnju preko 20 kilometara. Banka nam je dala suglasnost, tako da sada možemo potpisati ugovor s tehnički prihvatljivim i ekonomski najpovoljnijim izvođačem”, rekao je direktor Autocesta Federacije BiH Elmedin Voloder.

Projekt se financira iz zajma EIB-a te bespovratnih sredstava Evropske unije.

Direktor Voloder najavio je kako bi uskoro trebali početi radovi na još jednoj dionici autoceste u sjevernom dijelu zemlje. Izrazio je očekivanje kako bi do kraja 2025. trebala biti u cijelosti okončana izgradnja autoceste na koridoru 5C sjeverno od Sarajeva do Doboja, gdje se nalazi međuentitetska granica Federacije BiH i Republike Srpske.

Vlasti srpskog entiteta, međutim, nisu uopće započele radove na 80-tak kilometara autoceste koja prolazi kroz taj entitet.

Do sada je izgrađeno 126,5 od oko 330 kilometara, koliko kroz BiH prolazi paneuropski koridor koji Budimpeštu preko Osijeka i Sarajeva povezuje s Pločama.

U toku je izgradnja još šest dionica pa će cijeli koridor kroz Fedreraciju BiH biti okončan do 2028. godine.

SB