Novosti

Iza BH Telecoma još jedna uspješna godina, prihodi veći za 40 miliona KM


U 2022. godini kompanija BH Telecom je uplatila 140 miliona KM poreza i doprinosa. Ovaj najveći telekom operater na našem tržištu završio je prošlu godinu veoma uspješno sa 511,4 miliona KM ukupnog prihoda, što je više za 39,8 miliona KM ili za 8% u odnosu na godinu ranije. Čak su i premašili godišnji plan prihoda za 4 posto više, što iznosi 17,7 miliona KM. Ove podatke prezentirao je na današnjoj press konferenciji, u Sarajevu, Sedin Kahriman, generalni direktor BH Telecoma.

Predstavljajući rezultate poslovanja i najznačajnije poslovne aktivnosti koje su obilježile prethodni period, istakao je i smjernice za Trogodišnji plan poslovanja.

Govoreći o finansijskim pokazateljima u prošloj godini generalni direktor Kahriman je naglasio: “Ukupna investiciona ulaganja BH Telecoma u prošloj godini su iznosila 90,3 miliona KM, što je za 15 miliona KM investicija više nego u 2021. godinu. Ulaganja su realizirana u fiksnu i mobilnu mrežu, kao i druge projekte. Ostvarena bruto dobit za 2022. godinu iznosi 61,1 milion KM i veća je za 7,7 miliona KM ili 14%.”

Dodao je da je i ukupan broj zaposlenih u BH Telecomu na kraju prošle godine bio 3.073 i manji je za 97 u odnosu na plan za 2022. godinu, te da ovdje nije riječ o otpuštanjima nego o prirodnom odlivu starije radne skupine. Istakao je da ova kompanija otvorena za mlade kadrove naročito inžinjere i da već dugi niz godina rade na podmlađivanju kadra.

U 2023. godini planirali su više inovacija u tehnologiji: ugovaranje 5G, novu OTT platformu, širenje optičke i RAM mreže i druge projekte.

Pored uspješnih finansijskih rezultata, u prethodnom periodu posebnu pažnju su posvetili korisnicima i građanima. BH Telecom je donirao 2 miliona KM pravnim licima koja su se javila putem javnog poziva za dodjelu donacija. Ukupno je 293 dobitnika donacija, među kojima je 97 osnovnih škola, 59 srednjih škola,112 Udruženja, 18 kuhinja i 7 sportskih klubova.

Dodatno je, zbog prirodne katastrofe izazvane potresima u Turskoj i Siriji, kompanija BH Telecom donirala je 150.000 KM Udruženju Pomozi.ba za pomoć stradalima.

Konferenciji su prisustvovali i predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić, koji je ovu kompaniju nazvao najvećim donatorom, a novinarima se kratko obratio i Federalni ministar prometa i komunikcija Denis Lasić.

Pomenimo i da je po osnovu poreza i doprinosa izdvojenih za plaće zaposlenih, PDV-a, dividende i poreza na dobit BH Telecom je u periodu od 2012. o 2022. godine uplatio ukupno 2,7 milijardi KM.