Novosti

Kanadske firme na listi sankcija SAD


Na listu nedavno sankcionisanih subjekata zbog navodne podrške Rusiji u ukrajinskom ratu, SAD su uvrstile i dvije kanadske kompanije, saopštili su američki i kanadski zvaničnici, prenosi Routers.

Dvije kompanije za distribuciju elektronike iz Montreala – Cpunto Inc i Electronic Network Inc – našle su se na listi sankcija zbog “djelovanja suprotno interesima nacionalne bezbjednosti ili spoljne politike Sjedinjenih Država” i podliježu ograničenjima izvoza SAD, saopštilo je američko ministarstvo trgovine.

Vlada SAD je prošlog četvrtka pozvala kompanije da se pridržavaju sankcija Rusiji uvedenih nakon invazije Moskve na Ukrajinu, upozoravajući da je u suprotnom mogu podleći potencijalnom krivičnom gonjenju radnji izvršenja.

Ministarstvo trgovine je nedavno uvelo ograničenja izvoza za skoro 90 ruskih i kompanija iz trećih zemalja.

Kanadska granična služba saopštila je za CBS News da su dvije sankcionisane kompanije identifikovane kao dio “globalnih napora” da se podrži Rusija.

U izvještaju Odjeljenja za trgovinu nije navedeno šta su dvije kompanije isporučile ili pokušale da isporuče zbog čega su američke vlasti pokrenule postupak.

(Nezavisne novine)