Tržišta i finansije

Hrvati pokazali velik interes za narodnim obveznicama


Ministarstvo finansija Hrvatske saopštilo je da je državne obveznice uplatilo 44.843 građana u iznosu od 1,34 milijarde eura.

Prema saopštenim podacima, prosječna uplata iznosila je 29.780 eura, dok je medijalna 12.867 eura, što znači da je polovina građana uplatila manju ili jednaku vrijednost medijalnoj, a polovina više od toga. Minimalni ulog za građane bio je 500 eura.

U saopštenju se navodi da je na domaćem tržištu uspješno realizovano inauguralno izdanje obveznica dospeća 2025. godine u nominalnom iznosu od 1,85 milijardi eura za građane i institucionalne ulagače.

Iako je prvobitno bilo najavljeno da će kamatna stopa biti 3,25 posto godišnje, ministarstvo je objavilo da će ona biti viša, odnosno 3,65 posto.

Upis državnih obveznica za građane trajao je od 22. februara do 1. marta. Potom je na jedan dan, 3. marta, upis bio otvoren za institucionalne ulagače koji su, kako je saopšteno, upisali nešto manje od milijarde eura, ali im je alocirano 515 miliona eura.

Ministarstvo je u saopštenju istaklo da ovo izdanje obveznica predstavlja najveću investiciju građana u jedan vrednosni papir izdat putem javne ponude u istoriji hrvatskog tržišta kapitala.

Građani su prve hrvatske tzv. narodne obveznice mogli da upišu u poslovnicama više banaka, a kod nekih i putem digitalnih kanala. U saopštenju se dodaje da će neto prihod od izdavanja obveznica biti upotrebljen za refinansiranje postojećih obaveza.

Država je prvobitno obveznicama planirala da prikupi milijardu eura, ali je kasnije najavljeno da će, s obzirom na veći iskazani interes, prihvatiti celokupnu uplatu i omogućiti još oko 500 milona eura za upis insititucionalnim investitorima.

Iz vlade su ranije istakli da izdanjem obveznica žele da ojačaju tržište kapitala i da „upogone štednju koju građani imaju u bankama po relativno niskim kamatnim stopama“.

Građani Hrvatske, prema pisanju medija, u bankama trenutno drže oko 35 milijardi eura, uz niske kamate stope ispod 0,5 posto.