Industrija

Mliječna industrija: Ajla, Nadina i Sehija svoju budućnost vide u Bosni i Hercegovini


Uspjeh jedne kompanije dobrim dijelom zavisi od zadovoljstva njenih uposlenika i od njihovog zalaganja. Osim što pazi da je kvalitet njenih proizvoda uvijek na zavidnom nivou, da uvodi novitete u svoj portfolio i da ima zadovoljne kupce, kompanija Lactalis BH također konstantno ulaže i u svoje uposlene. U mjesecu posvećenom ženama predstavljamo dame koje su okosnica uspjeha ove kompanije koja posjeduje domaću proizvodnju u Gradačcu.

Ajla Fako u Lactalisu radi već četiri godine. Trenutno je na poziciji Key Account menadžerice, a svoje radne zadatke opisuje kao vrlo interesantne. U proteklom periodu više puta je napredovala, a posljednji put početkom marta.

“Zadužena sam za dostizanje prometa, profitabilnost i tržišnog učešća na osnovu strateških smjernica, upravljanje asortimanom proizvoda, praćenje aktivnosti konkurencije, naplatu potraživanja i druge poslove”, priča Ajla te dodaje kako je veoma izazovno raditi u multinacionalnoj kompaniji kao što je Lactalis, prije svega jer je u pitanju industrija robe široke potrošnje (FMCG).

Dobra organizacija i spremnost na promjene

Razlika u odnosu prema ženama i muškarcima, kaže Ajla, u Lactalisu nema. Ono što je potrebno za uspjeh bilo kojeg uposlenika jeste samo se dobro organizovati i ne odupirati se promjenama.

“Ova kompanija je dobar primjer gdje jednake prilike za napredak imaju i muškarci i žene“, istakla je.

Svoje mjesto u kompaniji Lactalis Sehija Muminović našla je sredinom 2021. godine i to na svoj rođendan – 7. juna. Radi kao laborantica u fizikalno-hemijskoj i mikrobiološkoj laboratoriji.

 

“Svaki posao ima svoje izazove, ali meni je značajno vidjeti da se svi u firmi trude učiniti je što boljim i ugodnijim mjestom ua rad jer lako je izgubiti perspektivu i usredotočiti se isključivo na problem, umjesto na rješenje. Ponekad izazov daje i dodatnu motivaciju na poslu. Ono što mi se najviše sviđa u radu u Lactalisu jeste to što se mnogo radi na komunikaciji i feedback se jako cijeni“, kazala je Sehija.

Uspjeh, smatra ova mlada dama, zavisi od osobnosti, a ne od spola, tako da vjeruje da i žene i muškarci danas imaju jednake predispozicije i sposobnosti za isto kvalitetno obavljanje poslova.

“Spremnost da se preuzme rizik ne zavisi od toga da li ste muškarac ili žena. Jednostavno mislim da su neki ljudi spremni na rizik, a neki ne, čuvaju ono što imaju“, ističe Sehija.

Jedna od uspješnih žena u kompaniji Lactalis je i Nadina Mešić, koja u Lactalisu radi od februara 2015. godine kao administratorica u otkupu mlijeka. Ovaj posao obuhvata širok spektar obaveza, a osnovne su mjesečna kalkulacija mlijeka, komunikacija sa dobavljačima, te podnošenje zahtjeva za novčanu podršku.

“Kao i u svakom poslu koji zahtijeva komunikaciju sa različitim profilima ljudi, izazovi u mom poslu su da se zadaci obave efikasno, brzo i na obostrano zadovoljstvo. Do tog zadovoljstva dolazi zbog profesionalnosti s kojom se odnosimo prema svojim poslovnim obavezama, a uspijevamo da budemo uspješni zahvaljujući kontinuiranoj mogućnosti za usvajanjem novih znanja i pomoći u savladavanju različitih prepreka”, kaže Nadina te dodaje kako ne planira napuštati našu zemlji i kako bi voljela dugoročno ostati u kompaniji Lactalis BH i kako vjeruje da će i u budućnosti napredovati i unapređivati svoje znanje i vještine.

Svaka kriza je prilika

Da je svaka kriza prilika za učenje i rast kaže Ajla, koja je istakla kako su reakcije na različite krize koje su pogodile cijeli svijet, pa i našu zemlju u proteklih nekoliko godina u ovoj kompaniji bile za svaku pohvalu.

“Imali smo dostupne sve informacije od grupacije, te je kompanija mogla pravovremeno reagovati kako bismo sve ove krize prevazišli na najbolji način, kako za radnike, tako i za kompaniju. Ta ujedinjenost osjeti se uvijek, pa su kolegice i kolege u cijeloj kompaniji uvijek spremni pomoći jedni drugima, čak i popraviti loš dan. Zbog povjerenja koje su mi pružili, ali i zbog toga što se u Lactalisu zaista osjećam kao kod kuće, ovdje planiram i nastaviti svoju karijeru, jer mogu raditi na ličnom i profesionalnom razvoju, što smatram da je dobra podloga za dalji razvoj“, kaže Ajla.

S obzirom na to da žene širom svijeta danas obilježavaju Međunarodni dan žena, uposlenice kompanije Lactalis poručile su kako svaka žena treba biti samopouzdana i neovisna, boriti se za vlastite snove i sama sebe poštovati i voljeti. Istakle su i kako žene jedna drugoj trebaju biti podrška.

“Svaka žena duboko u sebi želi biti posebna. Borimo se za ono što nam je važno i zbog toga smo u mogućnosti postići sve što želimo. Ovaj datum je važan i ne bi se trebao pretvoriti u dan kada ženama oko sebe dajemo poklone i cvijeće, a da pri tome zanemarujemo položaj žene u našem društvu. Dan žena je još jedna prilika da podijelimo ljubav sa ženama oko nas i podsjetimo na važnost obrazovanja i društvene osviještenosti žena. Sve dok smo lično zadovoljne i ispunjene našom ulogom u društvu, uspješne smo i ostvarene. Svim majkama, sestrama, kćerkama, suprugama, prijateljicama, kolegicama, radnicama, želim sretan Međunarodni dan žena“, poručila je Sehija.